Dev, haşarı çocuğa karşı

Boeing, yüzyılı aşkın geçmişi olan bir firma. Havacılıkta Airbus’la beraber pazarın tamamını elinde tutan bir dev.  Uzay Mekiği programı rafa kalktıktan sonra ISS’e astronotlarını göndermek için yakın zamana kadar NASA’nın en güvendiği “yerli” umuduydu. Space X ise haşarı bir çocuğun “oyuncağı” 18 yıllık bir firma.2014 yılında NASA’nın ISS’e kargo ve insan taşıma işine Boeing ve Spacex talip oldular.  Ancak Spacex aynı işe NASA’nın Boeing’e ödediği paranın %60’ına razı oldu, Spacex kimdi ki haşarı bir çocuğun karşısında kurumsal bir dev, Boeing. Ancak Spacex 30 Mayıs’ta yaptığı ilk insanlı başarılı test uçuşundan sonra iki gün önce de 4 kişilik mürettebatı ISS’a ulaştırdı.

Boeing ise bu yıl 14,000 çalışanının görevine son veriyor, bu toplam çalışan sayısının %10’una karşılık geliyor. Space X’in toplam çalışan sayısı ise sadece 7,000. Dolayısıyla Boeing içinden iki Space X kadar insan kaynağını dışarı çıkarıyor ama hala ondan daha iyi bir çözüm bulabilmiş değil. Geçen yıl bu zamanlarda yazılım sorunu yüzünden yörüngede tutunamayıp görevi iptal edilen aracı Starliner, test programının birinci karesine geri döndü.
Mali büyüklük de, firmanın kaç yıllık bir maziye ve tecrübeye sahip olduğu da, çalışan sayısı da önemli değil. Elon Musk’a göre, Boeing’i geçmelerinin sebebi Boeing’in kendisini çok beğenmesi ve küstah tavırları. SpaceX ise çok daha kısıtlı bütçelerle ama daha sık deneyerek ve öğrenerek yollarına devam etmeleri.

Alınacak ders çok ama almaya niyeti olana.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

1 yorum