Pardon! Bir şey deneyebilir miyim?

Newcastle Üniversitesi’nde sosyal açıdan yararlı ve zararlı davranışlar üzerinde çalışan bir grup araştırmacı (Bateson, Nettle, Roberts) bir deney yapıyorlar. 
Üniversitede bölümdeki mutfakta kahve makinası var ancak kahve çalışanlar tarafından satın alınıyor ve şöyle bir poster var, kahve kupalarının hemen üstünde:

****
Kahve (sütlü veya sütsüz): 50p
Çay (sütlü veya sütsüz): 30p
Sadece süt (çayınıza veya kahvenize koymak için): 10p
Tam bardak süt: 30p
Lütfen parasını mavi kutuya bırakın.
Teşekkürler, Melisa
****

İçtiklerinin parasını ödemek insanların dürüstlüğüne bırakılıyor. Bu mesaj 10 hafta boyunca aynı kalıyor ama her hafta üst tarafa (15cm’e 3cm boyutunda) bastıkları resmi değiştiriyorlar. Bazen bir çiçek, bazen bir çift izleyen göz. İnanması zor belki ama gözlerin olduğu hafta kullanılan her litre süt başına ödemeler “çiçek” haftalarının 2.76 katı oluyor.

Çalışma akademide de yankı yaratıyor 2006 yılında yayınladığında ve bir çok türevi yapılıyor. Çeşitli bağış kampanyalarında hatta köpeklerinin marifetini temizlemeyen sahipleri için parklarda deneniyor ve başarılı oluyor.

Bu bana bir ilham verdi. Dünyada (ve Türkiye’de) içerik üreticilerinin yaygın olarak (nadiren) kullandıkları, takipçilerinin onlara gördükleri fayda nispetinde gönüllerinden kopan küçük destekler sunmalarını sağlayan bir Patreon hesabı açtım. Tabii ben kimin ne kadar fayda gördüğünü bilemem, bunu ancak sizler bilebilirsiniz. Ama acaba bunun görülebilir/anlaşılır olduğu hissi bağış davranışını değiştirir mi? Denemeye değer.

Yarından itibaren 5 hafta boyunca Cumartesi ve Pazar günleri, “izleyen gözler/çiçekler” paylaşacağım ve aldığım tepkiyi ölçeceğim. Kontrol grubu yok evet, o kadar kusur bende de olur. 😁

Bu arada Patreon’a göz atmak için: https://www.patreon.com/MeteYurtsever/membership

Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin