Değer Yaratmanın Formülü | Podcast Kitap Kulübü’nde aldığımız kararla yılda üç kere okuyacağımız kitap önerilerini topluyor, sonra öneriler doğrultusunda oluşturduğum kısa listeyi oyluyoruz. Böylece her ay kitap sipariş etme veya kitapçı dolaşma zahmetinden kurtuluyoruz. Kulübün kurulduğu Ocak 2021’den bu yana podcastimin konusunu oluşturan iş dünyası, sosyal bilimler ve kişisel gelişim alanlarından kitaplar okuyorduk. Son iki dönemde seçtiğimiz 4’er kitap arasına birer kurgu/edebiyat eseri kotası koyduk, tabii bunu da “başka tarzda kitaplar da okusak mı” sorusuna karşılık oylama ile karar vermiştik. Kitap Kulübümüz bayağı DAO’ya yakın bir anlayışta ilerliyor diyebiliriz 😄.
Bu dönemdeki listeyi çıkarmak benim için yine oldukça zor oldu. Genelde önerilen yabancı kitapların önce Goodreads skoruna bakıyorum, bazı yorumları okuyorum, varsa aldığı ödüllere, hangi yılda basıldığına ve sayfa sayısına da göz atıyorum. Sonra kitabın Türkçe baskısının piyasada olup olmadığına ve fiyatına bakıyorum. Bütün kitapları da göz önünde bulundurduğumda, konular, kitabın yazıldığı yıl anlamında dengeli bir dağılım olmasını gözetiyorum. Sadece kişisel gelişim değil, bilimsel yanı ağır basan kitaplar, alanın kült kitaplarının yanı sıra yeni yayınlanmış kitaplar olmasına dikkat ediyorum. Birkaç ciltten oluşan veya tuğla kalıbındaki kitapları kenarda bırakıyorum, çünkü bir aylık okuma süresini düşününce çalışan kesimin gözünün yılmasını istemiyorum. Bu arada gelen öneriler doğrultusunda kısa listede Türk yazarlara da yer vermeye çalışıyorum.
Nihayet dün listeyi duyurup oylamayı açtım. Diyebilirim ki kıran kırana bir rekabet var, hiçbir kitap seçilmeyi garantilemiş sayılmaz. Oylama bu Pazar’a kadar devam edecek. Haftaya Pazartesi kazananları açıklayacağım ki bir an önce kitaplarımızı alalım, zira benden duymuş olmayın Eylül ayında kitaplara sıkı bir zam gelecekmiş.
Kulübümüze siz de (ücretsiz) katılmak ve oylamaya yetişmek istiyorsanız, linkteki formu doldurmanız yeterli.
Her ayın son Çarşambası online olarak buluşuyor, sırayla söz alanlar yorumlarını paylaşıyor, ben de 75 dakikayla sınırlı toplantımızın bazı kesitleri podcastimde yayınlıyorum.
İşte bunlar da Eylül-Aralık dönemi aday kitaplarımız…
Kişisel Gelişim/İş Dünyası/Sosyal Bilimler alanından:
Statü Endişesi – Alain de Botton
Hatalar Psikolojisi – C. Tarvis / E. Aronson
Zirve – A. Ericsson, R. Pool
Rahatlama Kitabı – Matt Haig
Var mısın? – Doğan Cüceloglu
Kendine İnanma Yolculuğu – Brian Tracey
Yeni Bilim: Bağlantısallık – Yeni Kültür: Yaşamdaşlık – Türker Kılıç
Factfulness – Hans & Ola Rosling
Altıncı Yok Oluş – Elizabeth Kolbert
Dijitalin Kitabı mı Olur? – Göksemin Gökalp Özdemir
Zengin Baba Yoksul Baba- Robert T. Kiyosakiq
Azim: Sabır, Tutku ve Kararlılığın Gücü – Angela Duckworth
Edebiyat ve kurgu alanından:
Sevgili Arsız Ölüm – Latife Tekin
Yabancı – Albert Camus
Yüzyıllık Yalnızlık- Gabriel Garcia Marquez
Momo – Michael Ende