Dünya kahve ekonomisinin (bütün kahve ile ilgili ürünlerin) 140 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyormuş, tek bir kahve çekirdeği üretimi olmayan İtalya’nın bunun 22 milyar dolarını kazandığı hesaplanıyor. Marka ile yaratılan bu katma değer, İtalya için bir yüz akı, neredeyse bütün üretimi yapan Brezilya, Kolombiya ve Vietnam için ise büyük hayalkırıklığı… İtalyanlar bu işi çözmüş değil mi? (ayrıca bkz. bizim fındık-Nutella) Bu tabii tesadüf değil; Roma İmparatorluğu’nun küllerinden “yeniden doğmak” (Rönesans) onlara nasip olmuş. Aslında Cumhuriyetimiz de bizim yeniden doğuşumuz değil mi? Ancak o kalkınma hamlesini, atılan tüm doğru adımları sürdürememişiz, o servet de orada yatıyor (evet, evet, harf değişikliğinden tabii). Neyse biz kahveye dönelim, hem belki “uyanmamıza” yardımcı olur.
Dünyada günde 3 milyar doz kahve tüketiliyormuş. 40 çeşit kahve pişirme yöntemi varken, İtalyan usulü yöntemler bunun 5’te birini oluşturuyormuş. Cezve kahvesi denilen (sadece günümüzde bizim kullandığımız değil, bütün eski Osmanlı coğrafyası, Balkanlar da dahil Kuzey Afrika vs) tüm kahve tüketiminin %0.5’ini oluşturuyormuş, yani İtalyan’larınkinin 40’ta biri. Bu küçük gibi gelse de büyüme hızını düşündüğünüzde, potansiyelin ne kadar azını kullandığımızı gösteriyor aslında.
Bütün bu bilgileri Marka Konseyi’nin, Tüzün Akyol Hanımefendi’nin katkılarıyla, bu yıl 150.yılını kutlayan KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ sponsorluğunda düzenlenen etkinliğinde gastronomi duayeni Osman Serim Beyefendi’den öğrendim. Bir saate yakın konuşmasında hiç birini daha önce duymadığım argümanları ortaya koydu, kullandığımız kahvenin cinsinden, kavrulma, pişirme yöntemine ve tabii bugün artık hiç kullanmadığımız ritüellerine varıncaya kadar…
Bir tarih ve medeniyet harikası üzerinde oturuyoruz ve maddi fakirlikten kırılıyoruz. Bu beceriksizliğe dur denmeli, birbirimizi yemeyi bırakmalı, aklımızı ve gücümüzü bir araya getirmeli. Nasıl mı? Kendi kapımızın önünden başlayabiliriz galiba.
Not: Eğer bu konu ilginizi çektiyse Osman Bey’in Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği sitesine mutlaka bakmanızı öneririm. https://www.turkkahvesidernegi.org/
[…] raporu hakkında haber Trendwatching’in Atomo haberiKahve hakkında yazdığım bir başka yazı Bu da et alternatifi ürünler hakkında yazdığım başka bir […]