Bu yıl Yeni Zelanda’da hasata birkaç hafta kala bir dolu fırtınası ağaçlardaki meyveleri vurmuş. Bir kısmı sofralık olarak satılamayacak kadar zarar görmüş bazıları da ufak tefek eziklerle atlatmış ancak o halde satışa sunulmaları pek mümkün görünmüyormuş. Bir yerel meyve şirketi çok daha düşük fiyattan meyve suyu üreticilerine satmak yerine “en iyi meyvelerimiz haşin tabiat tarafından öpüldüler” gibi bir sloganla Stormy Fruit olarak markalamış. Sonuçta deniz aşırı ihracat müşterileri oldukça ilgi göstermişler ancak iç pazarda talep o oranda olmamış.
Demek ki kendi ürününe burun kıvırmak bize özgü değilmiş.
2019’da Amerikada yapılan bir çalışmaya göre çiftçilerin toplamadığı ya da müşteri standardını yakalayamacağını düşündüğü için tarlada bıraktıkları mahsulün oranı 3’te 1’ini buluyormuş. Buna yolda zarar gören ve satılmayıp elde kalan dahil değil. Bizde acaba ne durumdadır?
Biliyorsunuz küresel ısınma ile olan ve beklenen aşırı doğa olaylarının hem şiddetinin hem de frekansının artması. Stormy Fruit’in istikbali parlak olabilir.
Ben kendi adıma eskiden süt ürünlerinde mesela elimi en arkaya uzatıp en taze ürünü sepete atardım, artık öndekini TETT’den önce tüketeceğimi düşünüyorsam bunu yapmıyorum.
Pazarlamacı arkadaşlar da şunu düşünebilir; acaba sizin “Stormy Fruit” versiyonunuz ne olabilir ve onu tüketiciye cazip gösterebilecek ne yapabilirsiniz?
Kaynak haber: https://info.trendwatching.com/innovation-of-the-day-new-zealand-growers-create-stormy-fruit-a-new-brand-for-apples-damaged-by-hailstorm?utm_campaign=iotd&utm_medium=email&_hsmi=114149851&_hsenc=p2ANqtz-8arx3Z-RjjywLtdz3Gy8DU-IqnExVeDa23puSmgoPuPx-B503JM8UrLtfL_uH-xk-rzczGelRlrVJQ0Xc8gnS0Ztg_Vw&utm_content=114147439&utm_source=hs_email
[…] yıl bir haber paylaşmıştım, Yeni Zellanda’lı üreticilerin dolu vuran elmalarını “en iyi meyvelerimiz haşin tabiat […]