Prof.Dr.Oğuzhan Özcan ile Tasarımla Araştırmak

Değer Yaratmanın Formülü | Podcast‘inde bu haftaki konuğum Koç Üniversitesi Arçelik Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUAR) Direktörü Oğuzhan Özcan.

Oğuzhan Hoca 1987 yılında mimarlık fakültesinde araştırma görevlisi iken eğitimini devlet bursuyla yurt dışında sürdürme imkanı elde ediyor. İngiltere’de ise bilgisayar ve insan etkileşiminde yeni bir çağ başladığını görüyor ve çok sevdiği mimarlığı bir yana bırakarak etkileşim tasarımı üzerine yoğunlaşmaya karar veriyor. Türkiye’ye geri döndüğünde 1994 yılında Mimar Sinan’da Türkiye’nin ilk web tasarımı laboratuarını kuruyor ve ilk web sitesini yapıyor. Ancak geleneksel yapılar ve karşılaştığı direnç onu ezber bozan bir sanat eğitiminin oluşturulmasına katkı vermek üzere Yıldız Üniversitesi’ne yönlendiriyor. Yazılım öğretilen sanatçılar bu dönemde yetiştiriliyor.

Türkiye’de bir türlü aradığı değişim rüzgarını yakalayamayan Özcan çalışmalarını bir dönem İsveç’te daimi profesör olarak görev yaptığı Malardalen Üniversitesi’nde sürdürüyor. Bu süreçte bir öz eleştiri yapma, değişim için verdiği mücadeledeki tarzını da gözden geçirme imkanı buluyor ve yeni bir şevkle çağrı aldığı Koç University İstanbul’a dönüyor.

Oğuzhan Hoca’nın gelecek bükücülüğü ile geçirdiği akademik hayatı şimdi tasarım yoluyla araştırma yaptıkları KUAR’ın direktörlüğü ile devam ediyor. Hoca ve ekibinin yaptıkları yayınlar, Arçelik Global’in de endüstri tarafında yaptığı yönlendirmeler ve desteklerle Türkiye ve dünyada teknolojik gelişmelerin hayata geçmesine ışık tutuyor.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin