19 Mayıs’ın arifesinde yine gençlerle bir arada umut bulduk.
CCN Holding’in genç girişimcilik ekosistemine katkı sunma hedefi doğrultusunda; İbrahim Çeçen Vakfı, CIFE Avrupa Enstitüsü ve Katalist iş birliğinde düzenlenen WeShape Girişimcilik Programı’nın final buluşmasına davetliydim. Türkiye’nin 40 ilinden 110 üniversiteden 325 öğrencinin başvurduğu programda; toplumsal fayda, sağlık, eğitim, dijital dönüşüm ve tarım alanlarından, finale kalan 10 girişimin sunumlarını dinledik.
Çevre bilincini destekleyen Ecocore kapsül, Mevsimsel tarım işçisi çocukların eğitim ihtiyacını karşılayan program, mentorluk tabanlı kariyer gelişim programı Mobimenti, moda arama motoru Ralphora, elbise kiralama hizmeti Elden ele, Üniversite öğrencilerinin portalı ÖğrenciO, kalp sağlığı takibi yapan donanım Neuro Sync, yaşlıların yaşam kalitesini iyileştirmek için Hipokampüs, güvenli yapı satın alma ve satma platformu Edifi’ce, lise öğrencilerinin üniversiteli abla ve abilerinden mentörlük ve eğitim aldıkları Mentor AI.
Gençlere böyle fırsatlar verilmesi çok değerli, bir çok kurum son yıllarda bu alana eğiliyor. Bu projenin bence öne çıkan tarafları ülkenin geniş bir kesimine dokunan kapsayıcılığı ve çeşitliliği aynı zamanda topluluk temelli olmasıydı. Gençlere gece onikide balkabağına dönüşecek bir araba vermek yerine, yıllar içinde büyüyecek bir topluluğun parçası yapma ve gelişim desteği sunma fikrini çok isabetli buldum.
Birinci olan proje benim de birinci adayımdı. Ordu’ya çocuk gelişimi üzerine okumaya giden (resimde ortada duran) iki genç Derya ve Sude, yazları çocuk işçileri ve ailelerini gözlemliyorlar. We Shape duyurusu ile onlar hakkında bir şeyler yapmaya karar veriyorlar. Sahada onlarla birlikte oluyor ve okul öncesi ve ilkokul yaşındaki çocuklara ve onların ailelerine eğitim desteği verecek bir program tasarlıyorlar. Projeyi sunum öncesinde onlardan dinlediğimde, lafı birbirlerinin ağzından alarak, aralıksız anlattılar. Bence bu tutkuları, fikrin sosyal faydasının yanında bizi etkiledi. Şüphesiz diğer tüm projeler gibi geliştirilecek, güçlendirilecek tarafları var. Ama Derya ve Sude’nin bir şansı da buna fazlasıyla vesile olacak ödül olarak katılacakları Avrupa’daki Yaz Okulu.
Etkinlik sonrası organizasyonda emeği geçenlerle bir öğle yemeği eşliğinde proje hakkında sohbet etme imkanı buldum. Bu projeye inançları ve destekleri her sözlerinden, hallerinden belli olan ev sahibeleri Günseli Çeçen ve Berfin Çeçen Şenol Hanım’a, KİD’in bir etkinliğinde tanıştığımız (onun İbrahim Çeçen Vakfı’ndaki faaliyetlerini anlatan etkilendiğim sunumundan bir yazımda bahsetmiştim linkini yoruma bırakayım) IC Holding Kurumsal İletişim Direktörü Aslı Ünlü Hanım’a, daveti için Katalist’in kurucusu Sevgili Jülide Erdoğan’a, özellikle topluluk tarafındaki katkıları için Nesrin Köseler’e çok teşekkür ediyorum.


