Tchibo Marka Konseyi üyeleri için Bahariye’deki mağazasının üst katında bir kahve atölyesi düzenledi. Master Barista Kaan Girgin bize hızlandırılmış bir kahve kültürü eğitimi verdi.
Kaan Bey kahvenin çekirdeğinin kavrulmasından öğütülmesine, makinanın basıncından, fincanın sıcaklığına, suyun değerlerinden filtrenin niteliğine ve daha nice detaydan bahsederek başımızı döndürdü.
Tabii en iyi öğrenme şekli deneyimlemek. Bunun için bizleri üçerli gruplara ayırdı. Hepimize birer french press demlik ve ideal sıcaklıkta suyla dolu imbikler verdiler. Bir önemli konu da haliyle kahve ve su oranı, filtre kahve için bu 1 gr kahveye 16ml su olmalıymış. Ayrı ayrı 2 dakika, 4 dakika ve 6 dakika kahveyi demlememizi istedi. Yalnız suyu bile kahvenin üstüne boca etmemeniz gerekiyor, tüm kahve partiküllerinin suyla buluşmasını sağlayacak şekilde gezdirerek yavaş yavaş doldurmamızı tembihledi. Kronometrelerimizi kurup sırayla bardaklara aldık. Kahve önce asidik tatları (ekşiliği) verir, demlenme süresi uzadıkça da acılaşırmış. Dolayısıyla benim 2 dakika demlediğim kahve biraz sulu ve ekşimsi oldu, 4 dakikalık demlenen kesinlikle daha lezzetliydi, 6 dakikalık belki bir tık daha iyiydi, acılık-asidite dengesi açısından. Mutlaka kahvenin türüne, çekilmesine bağlı da değişir, belki o anki damak tadımıza göre bile. Ancak sanırım ben evde 5 dakika deneyeceğim.
Bir ipucu daha vereyim, kahvenizi kavrulmuş çekirdek olarak almak, demlemeden önce bir el değirmeni ile çekmek çok daha iyi sonuç veriyormuş. Çekilmiş kahvenin (havayla temas ettikten sonra) tazeliğini ne kadar koruduğunu söylemeyeyim, keyfinizi kaçırmayayım.
Medeni insan, nasıl dokunduğu her şeyi bir kültür, bir ritüel haline getiriyor. O zanaatkarlık değil mi, keyfimize keyif katan, kimileri için ise yaşam amacına dönüşen.
Kaan Hoca’dan cebime koyduğum fikri yazlıkta yapmak için sabırsızlanıyorum. Bildiğiniz marketten aldığınız limonataya soğuk demlenmiş kahve ve bol buz ekleyerek bir içecek yaptı. O sürpriz mayhoş tat benim çok hoşuma gitti, biraz kvas tadı aldığım için de sevmiş olabilirim. Bozanın da gençliğimden beri müptelasıyımdır, standardını aynı markada bile bulamasam da.
Zaten Kaan Bey buna vurgu yaptı, Tchibo olarak amacımız her dükkanda aynı kahveyi sunabilmek, kalitenin tanımı bu, standardı korumak.
Bir kahve daha denedik ama o benim için bile çok iddalıydı, deniz tuzundan yaptığı bir krema ile sunduğu kahve ilk birkaç yudumda ilginçti ama bitiremedim.
Filtre konusunda da size bir tüyo vereyim. En iyi filtre kağıt değil bez olanmış tabii. Sadece onun temizlemesi zahmetli dedi. Ama hemen aklıma mimar arkadaşım Feyza’nın ürettiği nakışlı filtreleri geldi.
Evsahibesi Diğdem CENGİZ GÜRSEL ve ekibine de misafirperverlikleri için çok teşekkür ederim. Eğer siz de bu deneyimi ekibinizle yaşamak istiyorsanız, kendilerine ulaşabilirsiniz. Size tahsis edecekleri salonda 15-20 kişilik bir toplantınızın arkasına ödül olarak kondurabilirsiniz.







