Selçuk Şirin Hoca’nın dün paylaştığım konuşmasında Devlet Planlama Teşkilatı’nın ülkenin Cumhuriyet devrimleri sonrasındaki kalkınma hamlesinde oynadığı önemli rolün altını çizdiğinden bahsetmiştim. Bir de veriyi esas almamız gerektiğini söylüyordu Selçuk Hoca.
Bugün medyada Van Başkale Güzeldere Geçiti’nin bir tünelinin açıldığı haberi var. 9 kilometrelik 32 virajlı yolu 4 kilometrelik varyant ve tünelle geçişi sağlıyormuş. Bakan Bey 72.2 milyon TL akaryakıttan, 73.5 milyon TL zaman tasarrufundan toplam 145.7 milyon TL tasarruf sağlayacağını söylemiş. Haberin hiçbir yerinde proje maliyetini bulamadım. Onun yerine “Güzeldere Geçidi, tarihi İpek Yolu üzerinde yüzyıllar boyunca Urartular, Medler, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok farklı medeniyet ve kültürün etkileşimine sahne olmuş tarihi bir mevki. Nice ticaret kervanları, göçmen milletler ve ordular bu geçitten geçerek tarihin akışını değiştirdi.” beyanatı vardı.
Ama bendeki merak böyle bir şey işte, mani olamıyorum, hazır Google da var… 13 Haziran 2017’de İnşaat Deryası adlı websitesinde 2013 yılında başlanan ve 2019’da bitirilmesi planlanan tünelin 550 milyon TL’ye mal olmasının beklendiği yazıyordu. Hatta o tarihte Van valisinin 3.5km’lik tünelden ibaret projenin uzatılmasını talep ettiğini öğreniyoruz. Yani bu maliyetin üzerinde varyantlar eklenmiş olabilir. Her neyse; o tarihte 3,5TL dolar kurundan proje maliyetini 157 milyon dolar olarak alabiliriz. Projenin planlanandan 5-6 yıl daha uzun sürdüğünü düşünürsek bu katlanmış da olabilir. Bakanın hesabına göre ise proje yılda 4,2 milyon dolar tasarruf ettirecek.
O kurulduğundaki niteliklerde bir planlama teşkilatımız olsaydı bana bu yatırım yapılmazdı gibi geliyor. Bakan son 22 yılda ulaşım ve iletişim altyapısına 277 milyar dolar yatırım yapıldığını söylemiş. Akıl almaz bir kaynak aktarımı değil mi? Bu son 10 yılda Başkaleli, Van’lı, Hakkari’li öğrencilere 157 milyon dolarlık eğitim yatırım yapılsaydı sizce bunun bölge insanı için etkisi nasıl olurdu? Şimdi bir de 277 milyar doları düşünün. Acaba bu parayla otoyol mu yapılırdı, tren yolu mu, verilere göre hareket edilseydi.
Bilimden ayrılanın sonu hayırlı olmuyor, bir an önce aklımızı başımıza toplamamız ümidiyle…