Scam-savar taktikler

Bu Pazartesi “Nobody’s Fool” Kimse Aptal Değil adlı kitabın (Türkçe’ye “Külyutmaz” olarak çevrildi) yazarlarıyla kaydettiğimiz söyleşiyi (ingilizce) yayınlamıştım Değer Yaratmanın Formülü | Podcastinde. Önümüzdeki Pazartesi de Türkçe özetini paylaşacağım. Zihnimizin bize ihanet edebileceği ve bizi aldatmaya açık hale getirebileceği büyüleyici yolları keşfedebilirsiniz bu söyleşide.

Bilmeyenler için söylüyorum; der ya Dijital Akıl Kulübü’müzde hergün hayatımıza daha çok yer verdiğimiz dijital uygulamaları nasıl kullandığımızı, burada yaşadığımız sorunlarla nasıl başa çıktığımızı (veya çıkamadığımızı) birbirimizle paylaşıyoruz. Bu konu dışında hiçbir sohbet yapmıyoruz (özel gün kutlamaları dahil).

Bugün bir arkadaş, bilgisi dışında hesabından bir ödeme alındığını, bu konuda benzer deneyimi olan birisi olup olmadığını sordu. Ardından bir bilgi seli oldu. Ben de notları kendim için topladım, hem grupta yayınladım sizinle de paylaşmak istedim.

Anlaşılan bankacılık alanında dolandırıcılık vites değiştiriyor. Daha dikkatli olmak gerek. İşte notlarım:

– Kredi kartı ekstrelerini incelemeden geçme
– Alışveriş sitelerinde sanal/dijital kart kullanmayı değerlendir
– Dijital asistan’ı araştır (onayınız olmadan cekim yapılmamasını saglamak için)
– Türkiye’de kullandığın bir kartında TROY edinmeyi değerlendir (VISA, MC gibi ama BKM’ye ait, sanırım global vakalardan korunma sağlıyor)
– Alışveriş sitelerinde kart bilgilerini kayıtlı tutmamayı değerlendir
– Kartın CVV’sini değiştirmeyi araştır (en çok buna şaşırdım, kart şifresi gibi bir işlevi var sanırım)
– Açık wifi’lara bağlanma, hotspot neyine yetmiyor
– Vodafone ve diğer uygulamalarda açılan pop-uplara dikkat et (buradan da ek servislere üyelik başlatılabiliyormuş, kazara)

Siz de aramıza katılmak isterseniz linkteki formu doldurabilirsiniz.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin