Merhaba Kütahya

28 yıl önce bu zamanlar Kütahya’daydım, askerlik görevimin acemilik kısmını yerine getirirken. 🫡

Şimdi de Avrupa Birliği’nin Kütahya’nın Çini sanatının dünyaya daha iyi tanıtılması ve bir marka haline getirilmesini amaçlayan, bunu da kurulacak bir yaratıcılık merkezi yoluyla yapmayı hedefleyen projesinde Sevgili Nurhan Keeler’e destek vermeye başladım. Önümüzdeki bir yılda epey Kütahya seyahati ve paylaşımı yapacağım sanırım.

Bir projenin en keyifli kısmı benim için saha ziyareti ve faydalanıcılarla yaptığımız sohbetler. Masa başında hiçbir zaman erişemeyeceğiniz iç görülere ulaşabileceğiniz tek ortam saha. Orada sorularınıza aldığınız yanıtlara, anekdotlara ve gözlemlere yeterince yoğunlaşırsanız örüntüler beliriyor. Yaratıcılık süreci ondan sonra başlıyor. Tabii bu hiç bitmeyen bir döngü.

Kütahya gerçekten sanatla çok iç içe bir şehir. Anadolu’nun birçok şehri gibi belki ama sanki burada izleri daha yoğun, eski uygarlıkların.

Çini hakkında çok anlatacaklarım var. Bu ilk paylaşımda Germiyan sokaktaki (KÜSAD) Sanat Kültür Evi’ni ziyaretimizden bahsetmek istedim. “Çoban ressam” Halil Kırkıl Bey şimdi 20’den fazla geleneksel sanatçıya ev sahipliği yapan restore edilmiş Germiyan beylik konağını gezdirdi. Kendisi yine yerel bir naif ressam Hüseyin Yüce’den ilhamla çobanlık yaparken resim yapmaya başlamış. Eskiden doğada yapılan resimleri şimdi kamerayla çekip karşısına koyup bakarak yapıyormuş. Ancak dizine sıkıştırıp koluna destek aldığı değneği de eski bir teknoloji olarak kullanmaya devam ediyordu gördüğüm kadarıyla.
Nakış Sanatçısı Ayşe Kaçan Hanım’la da ailesinden kalan yüzlerce yıllık çeyizlerin önünde sohbet ettik, geçmişten ve şimdiki çalışmalarından.

Sevgili Nurhan’la bol bol çözümlemelere giriyoruz, ikimizde de serde araştırmacılık var, o aynı zamanda bir felsefeci ve trend araştırmacısı. Onunla sohbet apayrı bir keyif. Nurhan’la podcastim için kaydettiğimiz “Yaşam Kalitesini Arttıran Tasarımlar” başlıklı bölümü dinlemediyseniz, hararetle tavsiye ederim.

Kütahya’da bir güzel sürpriz de beni buradan takip eden Hilton Garden Inn Kütahya Oteli yöneticilerinden Gökhan Çubukluoğlu Bey’in yaptığı jest idi. Kendisiyle bu kez denk getirip bir kahve içemedik ama kesin fırsat bulacağız.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin