Bunun bir Çin bedduası olduğu söylenir ama aslı astarı yokmuş. Çin kaynaklarında böyle bir kayda rastlanmıyor, bölgede görev yapan İngiliz diplomatlarının bir yakıştırmasıymış. Çin kültüründe en yakın ifadenin “kaos içinde bir insan olacağıma, barış içinde bir köpek olayım” sözü olduğu söyleniyor. Her neyse ilki daha çarpıcı. Çünkü gerçekten ilginç zamanlar yaşıyoruz. Dünyanın dört bir yanında insan yaşamını sona erdiren ardı ardına patlayan silahlarla, yaşamı uzatmayı ve kolaylaştırmayı hedefleyen akıl durduran teknolojik gelişmeler iç içe… Kadir Ceran, Ph.D(c) ile yaptığımız söyleşide aşağıdaki fotoğraftan bahsetmişti.
New York 5.Cadde’de 13 yıl arayla çekilen fotograftan birinde tek bir otomobil diğerinde ise tek bir atlı araba görüyorsunuz. Değişim baş döndürücü bir hızda gerçekleşiyor. 20.yüzyılın başında böyle bir değişim yaşanıyorsa 21.yüzyılın ikinci çeyreğinde kimbilir neler görecek yaşayanlar. Kadir e-mobilitenin yaşamımızı ne kadar etkileyeceğini hayal bile edemeyeceğimizden bahsediyordu. Vallahi ben bile yılbaşından beri ev-ofis arasını scooter’la 7 dakikaya indirdim, yürümeye hatta toplu taşımaya göre (trafik yüzünden) 3-4 kat hızlandım. Koşulları, güzergahları uygun olanlara tavsiye ederim.
Sizinle bir bakış açısı daha paylaşmak istiyorum. Davranış bilimci Rory Sutherland’in dikkat çektiği bir konu. James Watt’ın buhar makinesini değil ama beygir gücü (horsepower) ölçeğini icat etmesi.
Buhar makinesinin potansiyel alıcıları bu yeniliğe şüpheyle yaklaşıyorlardı. Pistonların kapasitesi ile ilgilenmiyorlardı. Watt bu makineleri pazarlamanın yolunu arıyordu.
Fabrika sahipleri bu motorun verimliliğini, mevcut kullanım araçları ile karşılaştırmak istiyordu. Tek tek hesaplama yapmak adına Watt’ın aklına beygir gücü terimini icat etmek geldi. Sonucunda o zamanlar iş yapıcı güç deyince insanların beyinlerinde canlandırabilecekleri en uygun şey “at”tı. Tek bir atın gücünü hesaplamak için Watt değirmende çalışan atları gözlemlemeye başladı. Ardından ağırlığı belirli bir süre içinde ne kadar hareket ettirdiklerini hesapladı. Sonrasında da yeni buhar motorunun bir arabayı çeken 10 atın gücüne yani 10 beygir gücüne eşit olduğunu iddia etmeye karar verdi. Potansiyel alıcıların bilmek istedikleri tek şey, motorun sahip oldukları ata göre ne kadar daha fazla iş yaptığıydı. (Kaynak: matematiksel.org)
Siz acaba kendi işinizde sunduğunuz “yeni” faydayı tam olarak anlatabiliyor musunuz? İnsanlarda davranış değişikliğine yol açmanın, faydayı göstermenin, insanların bunu algılamasının daha iyi bir yolu var mı?