Resim: vino301.com

Sorumlu tüketim

Geçen gün gıda şirketlerinin ürünlerini sınıflandırmalarını ve tüketicilerine bir kılavuz sunmalarını önermiştim. Evet RA (referans alım) var, yani bir yetişkinin bir kutu/şişe/paket gıda ürününün içeriğinden edineceği kalorinin günlük enerji miktarı olan 2000 kalori içindeki yüzdesi veriliyor. Ama bunu daha gözle görülür ve anlaşılır hale getirmeli.

İngiltere’de güzel bir uygulama var. Alkol birimlerini sayma fikri ilk olarak 1987 yılında insanların içki tüketimini takip etmelerine yardımcı olmak amacıyla ortaya atılmış.

10ml (veya 8 gr) saf alkol 1 birim olarak tanımlanmış. Yani %4 alkol oranına sahip 500ml’lik bir biranın karşılığı 2 birim. 175ml %12 alkollü bir bardak şarap da o kadar. Bir duble rakıyı sorarsanız, o da 3,6 birim. Hatta şişelerdeki etiketlerde bu bilgi yer alıyor (bkz.resim)

Bir birim, ortalama bir yetişkinin bir saat içinde “işleyebileceği” alkol miktarına yakın. Yani, kişiden kişiye değişmekle birlikte, teorik olarak bir yetişkinin kanında (içkisinden son yudumu aldıktan sonra) bir saat içinde çok az alkol kalması veya hiç alkol kalmaması gerektiği anlamına geliyor.

Erkeklere ve kadınlara düzenli olarak haftada 14 birimden fazla içki içmemeleri tavsiye ediliyor.

“Düzenli olarak haftada 14 birim kadar içki içiyorsanız içkinizi 3 veya daha fazla güne yayın, azaltmak istiyorsanız, her hafta birkaç gün içkisiz geçirmeye çalışın” deniyor

Ne kadar net değil mi? Buna “drink responsibly” kampanyaları eşlik ediyor, yani amiyane tabirle “adabınla iç” diyorlar. Şekerli gıdalar da buna benzer bir kılavuz yapsalar fena mı olur? Bence itibarları artar, suçlu olarak anılmak yerine, ön almış, sorumlu davranmış olurlar.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin