Çarşamba akşamı Kitap Kulübü’müzün 32’inci buluşmasında Dr. David Perlmutter’ın Beyin ve Bağırsak adlı kitabı konuştuk.
Bundan 2400 yıl kadar önce Hipokrat ”Bütün hastalıklar bağırsakta başlar. Bağırsak hasta ise vücudun geri kalan kısmı da hastadır” tespitini yapmış. Kitap modern tıbbın imkanlarıyla ve deneylerle bunun ispatını yapmaya çalışıyor diyebiliriz.
Bağırsakların ikinci beyin olduğu yıllardır söyleniyor. Kitapta bağırsaktaki bakterilerin beyin sağlığı ve genel sağlığımız hakkındaki işlevlerini, ruh halimizi ve hatta davranışlarımızı nasıl etkileyebileceği anlatılıyor. Tabii bağırsak sağlığımız için neler yapabileceğimiz konusunda epey ayrıntılı tavsiyeler de veriyor. Önümüzdeki haftalarda kitap hakkındaki söyleşimizden bir derlemeyi podcastimde yayınlayacağım, eğer şimdi karar vermediyseniz de belki dinledikten sonra okumayı düşünebilirsiniz. Yazarın bir de “Tahıl Beyin” adlı kitabı var. Ah şu tarım devrimi, neler açtın başımıza!
Ben de kendi adıma bir çok ders çıkardım; örneğin probiyotik ile prebiyotik arasındaki farkı bilmediğimi, karbonhidrat ve şekerden kurtulamasam da (neden) azaltmam gerektiğini ve vücudumun bana söylediklerine daha iyi kulak vermem gerektiğini anladım (teşekkürler Aycan Acar Şahin, sırf bu aydınlanma için bile podcasti dinlemenizde fayda olacak)
Malum kitap kulübünde 4 ayda bir kitap seçimlerimizi yapıyoruz. Bu kez de tüm üyelerden kitap önerilerini topladım, kısa listeyi oluşturdum ama seçimi bu kez tüm üyeler değil patronlarım (Patreon destekçilerim) verdikleri oylar ile yaptı.
İşte kitaplarımız ve okuma sıramız. Sizleri de aramızda görmekten memnun oluruz. Kitap Kulübü’ne katılmak ücretsiz.
(Eylül) Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı- Muazzez İlmiye Çığ
(Ekim) Çalınan Dikkat – Johann Hari
(Kasım) Şiddetsiz İletişim – Marshall Rosenberg
(Aralık) Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi – Murat Gülsoy