Beni takip edenler biliyor, topluluk kurma ve yönetmeye özen gösteriyorum. Birlikte ve birbirinden öğrenmeye inanıyorum. Kabul edelim bir topluluğa bir şeyler öğrenmek için gelenler ağırlıkta. Ancak her toplulukta bir konuyu iyi bilip bunu paylaşabilecek durumda olanlar var. Çoğu bunu karşılıksız yapmaya hazır (evet bir kesim hala bildiğini paylaşmaktan kaçınabiliyor. Ben o kadar uğraştım niye bir başkası yorulmadan sıkıntı çekmeden buna ulaşsın diye düşünebiliyor).
Paylaşmaya istekli olanlar ise ya bunu daha önce yapmış ve gördüğü ilgiden, takdirden haz duymuşlar ya da birilerinin zamanında ona yardımını hayırla yad edip, verme sırasının kendilerinde olduğunu düşünüyorlar.
Yine de buna bir türlü kalkışamayanları 5’e ayırıyorum.
😶🌫️Imposter sendrom’lular:
“Ben kimim ki … konusunu insanlara anlatayım”. “Ben ne biliyorum ki” ya da “Bunları zaten herkes bilir”. Bu tür kaygılar zaten konuyu iyi bilenlerde olur. Sanıyorum paylaşmaya ket vuran en büyük neden bu.
🧐Mükemmelliyetçiler:
“Anlatayım ama sunumum kusursuz olmalı”, “… bu şekilde anlatmak hiç içime sinmiyor”. Tamam bildiklerini anlatacaklar ama akış kusursuz olmalı, gelişigüzel bir şekilde olmamalı. Bu zaten konuyu hiç bitmeyecek ve yarım kalacak bir hazırlığa götürüyor.
🫣Sosyal fobisi olanlar:
“O kadar insanın önüne çıkıp nasıl anlatacağım” Nerd dediğimiz, biraz içedönük ama konunun uzmanları bu dertten muzdarip. Topluluk önünde konuşmaktan hoşlanmıyorlar, daha küçük gruplarla rahat ediyorlar.
🤐Bilen ama anlatamayanlar:
Belki sabırları yok, belki bildiklerini bir metoda dönüştürmekte zorlanıyorlar. Hani öğrencilikten bilirsiniz, en yüksek not alan bir arkadaşınız da olsa anlatmayı beceremiyor olabilir.
🐌Tembeller:
Ah en talihsizi bu grup! Un, şeker, yağ var ama helva yapamıyor. İş sonrasında çalışmaya, laf anlatmaya mecalleri kalmıyor. Belki biraz da zaman yönetimi problemleri var.
Benim topluluk yöneticisi olarak yapmaya çalıştıklarım ise şunlar:
🔒Güvenli alan oluşturmak: Whatsapp grubuna katılacaklardan bir form doldurmalarını isteyerek isim ve e-posta adreslerini almak. Moderasyon ve kurallarla sınırları belirlemek.
👏🏻Destek ve cesaretlendirme: İnsanları paylaşım yapmaları için “dürtmek” ve bir taahhüt (ağızlarından bir tarih) almak.
🎓İletişim becerilerini geliştirme: Bunu daha çok yapmam lazım, şimdilik sadece der-ya’da böyle bir çalışmamız (bir uzman arkadaşımızın verdiği eğitimimi tasarlıyorum serisi) oldu.
Sizin topluluktaki cevherleri açığa çıkarma önerilerinizi merak ediyorum. 😉