Bir fikriniz var, birçok insanın buna ilgi göstereceğini düşünüyorsunuz, ama fikri ürünleştirmek için maddi imkanınız yok. Eşiniz dostunuzdan karşılayabileceğiniz bir miktar da değil. Kitlesel fonlama tam da bunun için var.
Dün bir Fen Bilgisi öğretmeninden böyle bir destek talebi mesajı aldım. Açıkçası çok sayıda böyle talep alıyorum ama hepsine yetişmem mümkün değil. Fakat bu mesaj beni dört noktadan yakaladı:
1. Genç bir öğretmen
Öğretmenleri tanımam çocuklarımın okula başlamasıyla değil benim kurumsal hayatı bırakmam ile oldu. Daha doğrusu yaratıcı drama kursunda okul dışındaki hayatlarıyla onlarca öğretmen tanıdım. Hepsi de iş sonrası özel yaşamlarından feragat ederek kimse onları zorlamamışken öğrencilerine duydukları sevgiden, mesleklerine duydukları saygıdan işlerini nasıl daha iyi yapabileceklerini araştırırken 300 saatlik yaratıcı drama kursunda bulmuşlardı kendilerini. Esra öğretmen de böyle kendini geliştirmeyi seven, geçmişinde birçok STK deneyimi olan aktif meslek hayatının yanı sıra bir girişimci.
2. Bilim konusu
Girişimi çocuklara bilimi sevdirmeyle alakalı. Fen dersleri büyük bir çoğunluk için korkulan bir grup. Uzmanları daha iyi değerlendirirler ama ben bunu çocukların bu bilgileri nerede kullanacaklarını görememelerinden doğan bir kaygının, sıkıntının sonucu olarak görüyorum. STEM, Science (Fen), Technology (Teknoloji ), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) bir eğitim yaklaşımını, hatta bunun yanına +A Art (Sanat) da ekleniyor, bu yüzden daha bütüncül buluyorum. Neyse konumuz STEM+A değil.
3. Oyun
Esra öğretmen bu projede olduğu gibi derslerinde oyunlaştırmadan faydalandığını söylüyor. Oyunun öğrenme içindeki rolü, önemi hakkında saatlerce konuşabilirim. Aaa! Bakın konuşmuşum bile 😄
4. Değer Yaratmanın Formülü
Proje periyodik cetveli bir kutu oyununa çevirmek. Esra öğretmen bana bu teklifi ne kadar bilinçli yaptı bilmiyorum ama beni son üç yıldır anlattığım değer yaratmanın formülü ile yakaladı. Curiosium, Collectivium, Diversium, Positivium ve Actorientum elementlerinin kendi periyodik cetvelinde olmadığına eminim ama bence değer yaratmak için hayati önemdeler. Eh onları da nerede, nasıl bulacağınızı ben anlatmaya devam edeyim.
Esra Öğretmenin bu projesine destek olmak ve ödüllerden yararlanmak istiyorsanız sizi de şöyle alalım.