Yıl 2023, halen merkezine insan koyan bir sistem, bir şirket tasarlamaya çalışıyoruz. Acı ama gerçek! Belki bazı şirketler hazır YZ (yapay zeka) gelmişken, “ne uğraşacağız Y ile Z’nin kaprisi ile, veririz komutu, yaptırırız işi” kafasında olabilirler. Böylelikle insanı by-pass edip direkt Yapay Zeka Kaynakları’na veya IT Resources’a geçiş yapmayı kurguluyor olabilirler.
Bu işin şakası, yani en azından şimdilik. Dün Harvard Business Review Türkiye’nin düzenlediği “İnsan Kaynaklarında Yeni Perspektifler Zirvesi 2023” başlıklı etkinlikteydim. Serdar Turan’ı uzun zamandır takip ediyorum. Her zaman özenli ve disiplinliydi. Bu hakimiyetine biraz daha rahatlık kattığını, artık esprilere de yer verdiğini fark ediyorum. Bu tarzı, konuşmaları sadece bilgi aktarımından çıkarıp daha dinamik ve keyifli bir hale getiriyor.
Etkinliğin açılışında bu yansıyı paylaştı. Malum değişimi gözler önüne sermek bu tip buluşmaların olmazsa olması. Kendisi de söyledi HR 3.0’mı 5.0’mı bilmiyoruz ama çalışanını daha fazla dikkate alan, onu anlamaya çalışan bir yapıya evriliyor şirketler. Öte yandan belirsizlik sisi daha koyu bir hale gelirken, aracımız da hız kesmiyor. Ne önlem alırsak alalım çalışanlar kendini daha tükenmiş hissediyor. Turan dedi ki kendi istatistiklerine göre içinde “burnout” geçen bir başlığın ortalamadan %30 daha fazla okuru garanti.
Şüphesiz veri analizi çalışanları tanıma ve nabızlarını tutma anlamında daha etkin olabilir ama insan insan psikolojisinde binlerce yıldır değişmeyen şeyler var. Değerli Acar Baltaş Hoca’nın tek cümlelik tavsiyesi çok güzeldi. Problemle karşılaşan kişiye problemi çözme yetkisi verin. Bu hem çalışana hem müşteriye kendini değerli hissettirecek altın değerinde bir inisiyatif olurdu gerçekten. Her çalışan otonom olmak, kendini geliştirdiğini bilmek, sorun çözmek ve takdir görmek istiyor. Şirketler her şeyi bir kenara bırakıp bunu nasıl gerçekleştireceğini düşünmeli. Elemanına yetkinlikler mi kazandırmalı, onun elinin altına kullanabileceği bir alet çantası mı hazırlamalı, yapay zeka’dan bu konuda destek mi almalı, bu her ne ise, bunu başaran şirket piyasadan silinmemeyi, yani sürdürülebilir olmayı bence garantileyecek.
Değerli konukların katılımıyla gerçekleşen etkinliğin kaydını çok yakında HBR Türkiye sosyal medya hesaplarında izleyebilirsiniz.