Bu bölümde konuğum bilişsel sinirbilim uzmanı Dr. Rümeysa Gündüz Can
Rümeysa Hanım Boğaziçi’nde psikoloji eğitimi aldıktan sonra yüksek lisans ve doktorasını Almanya’da bilişsel sinirbilimi üzerine tamamlamış. Söyleşimizde büyük bir yer tutan eller ise onu motor hareket konusunda çalışmaya iten en önemli etmen olmuş. Eller ve yazmak benim de ilgimi çok çektiği için ondan epey bilgi aldım.
Kalemi elimize alıp bir şey yazdığımızda el, göz ve biliş koordinasyonunu sağlıyoruz. Bu üçlü, beyinde farklı alanların etkileşim içine girmesini sağlıyor, sadece düşünmüyoruz, elimizi ve gözümüzü çalıştırarak, beynimizi de daha fazla çalıştırmış oluyoruz. Benim gözlemim çalışanların genelde düşündüklerini not almak ve küçük çizimler yaparak kendilerini ifade etmek konusunda gönülsüz olmaları. Bunun faydalarını hep dile getiriyorum ama artık Rümeysa Hanım’ın açıklamalarıyla yapacağım her çalışmada vurgulayacağım.
Merak ettiğim bir diğer konu da beyin dalgalarını uyararak, çalıştırarak bazı bilişsel aktivitelerimizi geliştirip geliştiremeyeceğimizdi. Bunun yanıtını da söyleşimizde bulabilirsiniz.
(01:32) Motor hareket ve biliş ilişkisi (06:19) Motor zekası (10:16) Beyin hakkında bildiklerimiz (20:10) El üzerine güzellemeler (31:39) Sanal gerçekliğin sağlık hizmetlerinde kullanımı (36:27) Beyin dalgaları (43:52) Evde yapılabilecek beyin egzersizleri (46:53) Rümeysa Can Gündüz’ün değer yaratma formulü
Dr. Rümeysa Gündüz Can’ın Linkedin profili
https://www.linkedin.com/in/rumeysagunduzcan/
Dr. Rümeysa Gündüz Can’ın e-posta adresi
rumeysagunduzcan@gmail.com