Kenya‘da yaklaşık 300 dönüm pirinç tarlasının kuşlar tarafından yok edilmesi üzerine, hükümet altı milyona yakın kırmızı gagalı quelea kuşunu öldürmeyi planlıyormuş.
Normalde ana besin kaynağı yerli otların tohumları olan quelea kuşları, devam eden kuraklıktan ötürü yerli ot miktarının azalması nedeniyle tahıl tarlalarını giderek daha fazla istila etmeye başlamış.
Gıda ve Tarım Örgütü‘ne (FAO) göre, tek bir quelea günde 10 grama kadar tahıl yiyebiliyor. Sadece 2021’de FAO, kuşlara atfedilebilen mahsul kayıplarının yıllık 50 milyon doları bulduğunu tahmin ediyor.
Çiftçiler tüylü çekirgeler adını verdikleri bu obur kuşları kovalamaya yetişemiyorlar, avlanmaları ise oldukça zor ve uzun süren bir iş. O yüzden fention adı verilen bir böcek öldürücü ile müdahale ediliyor. Ama bunun da başka canlılara zararının hatta besinlere bulaşmasının önüne geçilemiyor. Bahsedilen 6 milyon, Afrika’da bu kuşların 1.5 milyara yaklaşan popülasyonu içinde belki binde 4’lük bir oran ama insan yine düşünemeden edemiyor; bu müdahalenin yol açacağı sonuçları gerçekten tahmin edebiliyor mu bu kararı verenler?
Dünyayı sadece kendimize göre şekillendirmek, ayarları ile oynamak nereye kadar çalışacak? Yoksa bu 4.5 milyar yıllık gezegen sırtından atacak mı, 300 bin yıllık homosapiens’i?
Haber kaynağı: BBC ve Guardian gazeteleri