Sizce inovasyon nedir?

Eti’nin afet ve acil durumlarda afetzedelere dağıtmak üzere bir bisküvi tasarladığını okumuş, görmüşsünüzdür. Emir Turan Bey de dün sormuş bu bir inovasyon mudur, sıradan bir ürün geliştirme midir? ve eklemiş “bence bu ürün çok kaliteli bir “inovasyon nedir?” tartışması için biçilmiş kaftan”. Bence de 😊

OECD ve AB’nin hazırladığı 2005 tarihli Oslo kılavuzunda inovasyon tanımı için “Bir yenilik; işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir ürün (mal veya hizmet) veya süreç, yeni bir pazarlama yöntemi ya da yeni bir organizasyonel yöntemin gerçekleşmesidir” diyor. Bence inovasyonu bir ticari işletme yapıyorsa, bu karşılanamayan (arzulanan) bir ihtiyacın yapılabilir (teknik ve organizasyonel anlamda) ve şirkete kar getiren bir şekilde çözülmesi ürün için inovasyon tanımına daha iyi karşılık veriyor.

Bu anlamda Eti’nin yeni ürünü, karşılanamayan bir ihtiyaca karşılık veriyor mu? Evet, ama hiç ikamesi yok mu, veya bu bisküvi ikamelerinden böyle bir durumda beslenme ihtiyaçlarını karşılamada ne ölçüde üstün, ona bakmak lazım. Bu ürünün kar getirmediği açık. Yapılabilir mi, evet, mevcut tesislerde hemen üretilebileceğine göre… Yani bu ürünün inovasyon niteliği benim açımdan üç şartı sağlamıyor. Süreç ve acil durumu karşılama tarafında da bir inovasyon olabilir ama burada üründen bahsediyor sanırım Emir Bey.

Tabii inovasyon olup olmaması yapılan işin değerini, şirketin sosyal bir konuya duyarlılığını ve kendi bilgi birikimini kullanarak destek olmasının önemini ve isabetliliğini azaltmıyor. Hep firmalara önerdiğim sosyal amaçlar için kendi alanında bir değer yaratma anlamında örnek olacak bir davranış.

Bu duyuru yapılırken kamuoyu ile hangi durumlarda (ölçekte) ne kadar süreyle bu desteğin yapılacağı, ne şekilde, kimin aracılığıyla ulaştırılacağı gibi detaylar da paylaşılsaydı, sosyal amaca uygunluk anlamında daha güzel olurdu.

Son olarak da bir önerim var. Bazı yorumlarda da belirtildiği gibi bu ürün ağır fiziksel aktivite gerektiren başka durumlar için de uygun olabilir. O halde satılmasında bir engel yok, fayda var. Ben olsam yukarıdaki ürünü piyasaya verirdim, alttakini de (minimum maliyetle ve gerçekten ihmal edilip de satılamayacak şekilde) üretip hatta bir miktar stoklardım. Bu arada uzun bir raf ömrü olacağını hayal ettim, o yönde tasarlanmış olduğunu umarak.
(alaylı ve acemi grafikerliğimi lütfen göz ardı edin, temsili olarak yaptım) 😄

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin