Zeynep Kömürcü Bulut’un kıdemli (senior) stajyer inisiyatifinden konuşmuştuk Değer Yaratmanın Formülü | Podcast’inde yaptığımız söyleşide. 55 yaş üstü dijital pazarlama hakkında bilgi sahibi olmayan ama merak duyan profesyonellere şirketinde stajyer olmaları için bir çağrıda bulunmuştu. Bu hafta başvuruları kapatıp, görüşmelere başladığını da duyurdu, ben de çok merak ediyorum gelişmeleri.
Zeynep 55 yaş üstü kişilerle bağ kurmaya çalıştığı gibi çocukları da ihmal etmemiş. Günümüzde doğumlarından itibaren tabletle tanışan nesillerin sadece tüketici değil üretici olabilmeleri için bir şey yapmak istemiş. Üniversitede aldığı edebiyat eğitimi ve tabii iki küçük çocuk sahibi olmasının onu bu yola sevketmesindeki rolünü es geçemeyiz. Zeynep’in kaleme aldığı, Irma Zmiric Çetinkaya’nın çizgileriyle renklenen”Teknoloji Üreten Nesiller” masal serisi üç kitaptan oluşuyor. “Mimo ve Robotik Kodlama”, “Yuki ve Yapay Zeka” ve “Nuyo ve Mobil Oyunlar”
Kitaplar henüz okul öncesi çağındaki çocuklara, nasıl teknoloji üretebileceklerini anlatırken, bir yandan da aile ve ebeveynlere de çocuklarını teknoloji üretme konusunda nasıl destekleyebilecekleri konusunda farkındalık yaratma amacını güdüyor. Çocuklara, aileleriyle birlikte bu konularda hayaller kurdurmayı da ihmal etmiyormuş.
Bizimkiler maalesef bu yaşları biraz geçtiler, onlar üzerinde test edemeyeceğim ama okulda bilgisayar dersinde gördükleri Scratch uygulaması dışında bir ilişkileri olmadı dijital teknoloji üretimiyle. Ondan da çok etkilenmişe benzemiyorlar, hala oyunları oynamak, onları tasarlama fikrinden daha baskın. Bu acaba doğal mı, yoksa bu konuya ilgisizlikleri yeterince muhatap olmadıklarından mı? Bir yetenekleri, eğilimleri olsaydı ortaya çıkardı diye düşünüyorum ama acaba bizim yeterince üstüne düşmememizden mi kaynaklanıyor diye de hayıflanıyorum. 12-14 yaş çocukları olanlar ne düşünüyor ve neler yapıyorlar merak ediyorum. Var mı önerisi olan, deneyimini paylaşmak isteyen? 😊