Engele odaklanın

İş dünyasında tasarım odaklı düşünmeyi duymayan kalmadı herhalde ama ne işe yaradığı nasıl yapıldığı çoğunluk için hala bir muamma. Çok güzel bir örnek gördüm.

Diyelim ki bir müzenin pazarlamasından sorumlusunuz, insanları müzeye çekmek istiyorsunuz. Klasik bir pazarlamacıysanız, basın bülteni hazırlamakla başlayabilirsiniz. Kaynağınız yeterliyse bilboardlara çıkarsınız. İnstagramda müzeden ilgi çekici objelerin, sanat eserlerinin artistik fotoğraflarını yayınlarsınız. Bununla kalmaz o eserler hakkında küçük hikayeler de ekleyebilirsiniz, arka planda nasıl bir hikayesi var, kimin için yapılmış, aşk, entrika vs vs. İletişim kanallarını çeşitlendirebilirsiniz. Belki birkaç ünlüyü davet edersiniz, oradan paylaşımlar yaparlar…
Bunların hiçbiri yanlış veya etkisiz değil. İnsanlar haberdar olur, gitme arzusu da uyandırır.

Ama tasarım odaklı düşünme yaklaşımına hakimseniz şunu sorgularsınız. Benim hedefimde kim var? Mesela civardaki ofislerden birinde pazarlama uzmanı olarak çalışan Emel. Emel’in stresli bir işi var, öte yandan işinde yaratıcılığını besleyecek yeni bakış açılarına ihtiyacı var (kimin yok ki). Emel müzelere pek sık gitmiyor, buna pek zaman ayırmayı aklından geçirmiyor çünkü zaten çok meşgul. Instagram’da şu müzeye gelen yeni sergi ilgisini çekti ama… ne zaman gidebilir ki? Müdüründen izin alsa öğle tatilini uzatsa… ama yok, patron işten kaytarmaya çalıştığını düşünebilir. İşe bir faydası olmayacak işlere anlayış gösteren yöneticilerden değil.

MuseumVrij’in muhtemelen tasarım odaklı düşünme yaklaşımından haberdar yöneticileri şu çözümü hayata geçirmişler. Müzenin ilanından müzeyi ziyaret etmek istiyorsanız bir form dolduruyorusunuz ve müzeden yöneticinize iletebileceğiniz bir e-posta alıyorsunuz. Mesaj, bir müzeyi ziyaret etmenin stres seviyelerini düşürdüğünü ve ilham verdiğini açıklıyor ve işverenden personeline birkaç saat izin alıp alamayacaklarını bildirmesini istiyor. 4-10 Nisan’daki müzecilik haftası için yapılan bu kampanyada 26,520 kişi form doldurmuş.

Ağrı noktasını bul; rahatlat, engeli bul; ortadan kaldır. İşte tasarım odaklı düşünmenin basit bir örneği.

Haber kaynağı: Trendwatching

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin