Bugünün paylaşımı podcast konuğum Ömür Doğan’dan. Podcastte de, youtube kanalında yayınladığı bir videoda da “Yaratıcılığını daha fazla ortaya çıkaracak 7 Rutin”den bahsetmişti. Ben de sizinle tekrar paylaşmak istedim. Maddeler ve fikirler Ömür’den, bana çağrışımlarıyla anlatımı benden.
🕐Zihnini farklı çalıştırma uygulamaları yap. Bunun en iyi yollarından biri alışkanlıklarınızda küçük değişiklikler yapıp beynini şaşırtmak. Örneğin arada bir sağ elinizi kullandığınız bir işte sol elinizi kullanmayı denemek gibi (diş fırçalamak, traş olmak). Bu egzersiz size yaptığınız işe farklı yaklaşma bakış açısı kazandıracak.
🕑Uyaranları değiştir. Yine beyni otomatik pilottan çıkarmaya dönük bir hamle. Ortam ne kadar bilindikse beyin o kadar uykuda, yani yeni bir keşif yapmaya imkan yok. Hergün kullandığınız yolu değiştirdiğinizde ise yeni şeyler keşfediyorsunuz, öğrenme harekete geçiyor, beyin cimnastik yapıyor.
🕒Farklı insanlarla sohbet et. Amacımız sosyalleşmek değil tabii. Farklı vurgusu önemli, tanımadığın kişilerle sohbet, yine beyni biraz zorlaması açısından iyi, başka birinin bakış açısını almak açısından da bizi önyargılarımızdan ve varsayımlarımızdan bir nebze kurtarıyor. Muhtar Kent’in de her röportajında söylediği bir öğüt vardır. Asla öğle yemeğini yalnız yeme diye. Orada network amacı biraz daha baskın olabilir ama yine öğrenmek ve beyni çalıştırmak var.
🕓Hergün en az bir paragraf yaz. Tabii daha uzun yazmak daha da iyi. Ömür yazmanın kendinle konuşmak olduğunu söylüyor. İngiliz yazar E.M.Forster bence en iyi şekilde açıklamış “Ne söylediğimi görmeden ne düşündüğümü nereden bilebilirim?” Ne yazdığımızdan bağımsız olarak düşüncelerimizi kağıt üstünde görmek onlarla daha bilinçli bir bağ kurmamızı ve işlememizi sağlıyor.
🕔Yürürken düşün. Bunun bilimsel bir açıklaması da var, özellikle açık havada yürümek daha fazla oksijen almak beynin daha iyi çalışmasına imkan veriyor. Bunu başarılı insanların yaşam öykülerinden de biliyoruz, bir çok yazar ve düşünür (Aristo), bilim insanı (Einstein) ve iş insanı (Jobs) vd. bu alışkanlığa sahipti. Bu da beyni farklı çalıştırmak için iyi bir egzersiz.
🕕Mekanı değiştir. Yine konforu, alışkanlığı bozmaya ilişkin bir öneri. Bazen ayakta, bazen taburede, bazen mutfakta veya salonda çalışmak sizi rutininizden çıkaracak ve ister istemez kendinizi bu farklı uyaranlarla farklı düşünürken bulacaksınız. Seyahatlerde bunu hissederdim, havalanında, uçakta, otel odasında çalışmanın farklı tatları vardır.
🕖Çevreni ilham verici şeylerle doldur. Çalışma ortamınızda bulunduracağınız farklı objeler ve bunları ara ara değiştirmeniz yine sizi tetikleyen, farklı çağrışımlar yaptıran bir yardımcı etken. Ömür daha önce okuduğu kitapları da değiştirerek masasına koyduğunu, ara verdikçe dönüp sayfalarını karıştırdığını söylüyor.
Yani zihninizi ne kadar çok çalıştırırsanız o kadar zinde olur dersek sanırım bir araba lafı özetlemiş oluruz. Yaratıcılık da “fit” bir beyinde bulunur.