Bu bölümünde konuğum DER-YA üyelerimizden felsefeci ve sosyolog aynı zamanda bir koç olan Sevgili Gamze Ürkmez.
DER-YA’da kendimizi keşif yolculuğumuzda çeşitli teknikler denediğimizden bahsediyorum. Gamze de son toplantımızda bize anlam arayışımız hakkında bilgiler verdi, felsefe ve psikoloji alanındaki köklerinden bahsetti.
İnançlar kişiden kişiye değişiklik gösterse de özellikle psikoloji, bilimi insanın yaşam algısı ve motivasyonları hakkında bize ip uçları sunuyor. Gamze’den dinlerken meşhur üç Viyana Okulu’nun kendimce en basit tanımlarını not aldım. Freud insanın doğumdan sonra ilk yıllarının önemini vurgulayıp “haz” peşinde koştuğunu söylerken, ikinci viyana okulunu kuran Adler, insanın asıl sosyal dürtülerle harekete geçtiğini, geçmiş yaşantının o kadar da önemli olmadığını söylüyor. Yani insan güç elde etmek için savaşıyor. Frankl’ın üçüncü viyana okulu ise insanın anlam arayışının hayatına yön verdiğini, bunun kontrolünün de insanın kendisinde olduğunu söylüyor.
Gamze Viktor Frankl’ın İnsanın Anlam Arayışı adlı kitabına da çok referans verdi, ben de geçtiğimiz yılın başında okumuştum, çok çarpıcı bir bakış açısı, onu da okumanızı tavsiye ederim. Burada yer almayan, oturumun ikinci bölümünde ise odalara ayrılıp bir egzersiz yaptık ve yorumladık. Gamze’ye sevgili koçlarımız Esra Akalın Öcal, Serap Duman ve İlker Aksoy da yardımcı oldular, her biri bir odada bu egzersizi bize yaptırdılar ve yorumladılar. Gamze, Esra, Serap ve İlker’e ve tüm katılan arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.