Öğrenmenin tetikleyicisi “merak” bence ilerlemek için ön koşul benim de değer yaratma formülümün birinci elementi “curiosium” 😊
Çağrı Küpeli‘nin hazırlayıp sunduğu Merak Listesi‘ne bu hafta ben konuk oldum. Öncelikle Öğrenme Ağı’na beni de davet ettiği için ona çok teşekkür ederim. Kendi öğrenme deneyimim hakkında beni düşünmeye sevk etti. Öte yandan başkalarının öğrenme davranışlarının ne kadar çok merak edildiğine uyandım, bana da en çok sorulan sorulardan biriydi bu, farklı şekillerde. Bu podcast toplu bir yanıt oldu.
Ben kendimce önden bir hazırlık yapmama rağmen not aldığım iki konuyu atlamışım, kaydı bitirince fark ettim. Sağolsun o da intro’ya bunları eklemiş ama ben de size iki ipucu olarak paylaşayım.
Dipnotları okumak eskiden zaman kaybı gibi gelirdi ya da konudan beni koparacakmış gibi, es geçme eğiliminde olurdum. Şimdilerde ise iz sürmek ve derinlemesine öğrenmek için ne kadar büyük fırsat olduğunu anladım. Kitapta verilen bir bilgiye yazarın nasıl ulaştığını anlamak ve o kaynakta beni cezbeden başka taraflar bulmak beni çok tatmin ediyor. Hatta bu bazen bir iki nesil devam ediyor bir dipnottan başka dipnota.
Bir de karşıtlıklar beslenme kaynağım. Genelde bir fikrin taraftarı/karşıtları, veya tezin, antitezi oluyor. Birini öğrenmek beni kesmiyor, mutlaka diğer tarafı dinleyip kendi değer yargılarıma göre tartmalıyım. O yüzden google amcaya “vs” lı soruyorum. Ya da “what is the difference between…”
Keyifli dinlemeler, görüşlerinizi ve sizin ipuçlarınızı da merak ediyorum.
Merak Listesi’ni Spotify, Apple ve Power App’te dinleyebilirsiniz.
Spotify: https://lnkd.in/di9u7iX
Apple: https://lnkd.in/dZ95–r
PowerApp: https://lnkd.in/dAz4mBp