İnanç Ayar‘la söyleşimizde David Perell’in bir tweetinde yer alan Hedge ve Tumlinson’ın “Asimetrik Bilgi ve Girişimcilik” adlı makalesinden bahsetmişti. Kurumsalda çalışanlar içinde “sinyal değeri olan becerileri” düşük olanlar, işveren tarafından hafife alınıyorlarsa girişimci oluyorlarmış. Nedir sinyal değeri; hemen fark edilebilen, görünen beceriler, yetkinlikler. Örneğin iyi bir okul veya iyi bir yabancı dil derecesi.
Sinyal değeri yüksek olan becerilere sahip olmamak, insanın içinde illa büyük bir potansiyel taşıdığı anlamına gelmiyor tabii. Daha doğrusu mesele, insanın kendisini tanıyıp yatkınlığının olduğu alanı keşfetmesi ve buraya yönelerek büyük bir çaba sarfetmesi. Dünyada büyük başarılara imza atan insanlar da bu kişiler arasından çıkıyor.
Araştırma İngiltere ve Amerika’da bu kişilerin eğitimsel kazanım seviyelerinin düşük ancak bilişsel yeteneklerinin ve gelirlerinin daha yüksek olduğunu göstermiş.
Yani genel kanının aksine girişimcilerin bir yerde tutunamayan beceriksiz, istikrarsız kişiler olmadığı savunuluyor.
İş piyasası açısından ise bu durum şirketlerin (sinyal değeri yüksek becerilere sahip) ancak görece verimsiz çalışanlara kalmasına yol açıyormuş. Bilmiyorum belki böylesi hayırlıdır “herkes” için 😄
Söyleşimizi İnanç Ayar ile Girişimci Olmak adresinden dinleyebilirsiniz.