Sosyal medyanın geleceği

Dün MIT Sloan School of Management‘ın “Initiative on the Digital Economy” Direktörü Sinan Aral‘ın moderatörlüğünde Sosyal Medya Zirvesi vardı. Çok üst düzey tartışmalar oldu, Sinan Aral da harika yönetti gerçekten. Günü özetleyen kapanış sözlerini (mealen) aktarmak istiyorum.

Sosyal medya konusunda rekabetten, regülasyona, fikrini ifade özgürlüğünden yalan haberi nasıl önleyeceğimize kadar iç içe geçmiş ve ayrı ayrı çözülemeyecek bir çok mesele var. Hype Machine adlı kitabında 4 kaldıraçtan bahsediyor. “Money, code, norms & laws”. Para; iş modeli, kod; platformların tasarımı ve algoritmalar, normlar; bunları nasıl benimsediğimiz ve kullandığımız, kanunlar ise düzenlemeler.

Diyor ki daha da emin oldum ki, her işi çözecek tek bir hamle, bir yasa, düzenleme gibi birşey yok. İyimserim ama gerçekçiyim, bütün bu düzlemlerde, aynı doğrultuda çaba sarfedilmeli, konun uzmanları dahil edilmeli, belki bir demokrasi ve teknoloji kurulu kurulmalı. Kongre temsilcilerinize, bize yazın sesinizi duyurun diyor.

Bu son kısmı hariç (malum bizde öyle bir çalışan sistem yok) tamamına katılıyorum. Bu işi çözerse Amerika çözecek zaten, sosyal medyanın bütün devleri orada.

Oturumların birinde çok ilginç birşey söyledi rekabet ve tekel konusunda Toronto Üniversitesi’nden Joshua Gans. Telefon şebekelerinde nasıl bir numaradan diğerini arayabiliryosunuz, sosyal medyada da böyle bir geçişkenlik teknik olarak mümkün. Yani ben facebook hesabımdan başka birisinin Linkedin hesabına mesaj gönderebilirim, o platformda hesabım olması şart değil. Basit bir konu ama ne çok sorgulayabileceğimiz konu olduğuna küçük bir örnek.

Konferansın kaydını buradan izleyebilirsiniz: http://web.mit.edu/webcast/ide/s21/1/

Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin