ODTÜ’nün eğitim felsefesi

Bizim öğrenciliğimizde İİBF Dekanı daha sonra Rektörlük görevinde de bulunmuş Prof.Dr. Ahmet Acar 2020’nin son Pazar günü hayatını kaybetti. Ahmet Hoca hakkında haberleri tararken 2014 tarihli bir söyleşisine denk geldim. Aşağıda ODTÜ’de nasıl öğrenci yetiştirdiklerine dair bir bölümü alıntılıyorum.

Öncelikle eğitimin en az %51’inin sınıf dışında öğrencinin kendi gayretiyle  olması gerektiğini, üniversitenin de bu ortamı hazırlamakla sorumlu olduğunun altını çiziyor.  4 önemli başlığı sayıyor:

Merak; öğrencilerin merakını kamçılamak istiyoruz.
Çeşitlilik; merak olsa da farklı imkanlar, kaynaklar olmazsa istediğiniz yönde gelişemeyebilirsiniz
Özgürlük; müfredat ve müfredat dışı faaliyetler olarak ortamın ve imkanların sağlanması önemli,
Ve yaratıcılık. Farklı düşünebilen sadece verilen görevi değil kendi tanımladığı problemlere çözüm arayabilecek olan kişiler için bu dördü de hayati önemde. ODTÜ’nün de vermeye çalıştığı bu diye özetliyor Ahmet Hoca.  Kendisine rahmet, üzerinde emeği olan bütün öğrencilerine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

(Not: Bu yazıyı yazdığımda iki gün öncesinde Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandığını bilmiyordum. Ülkenin iki güzide eğitim kurumunun yıllar içinde geldiği konum ve perspektiflerinin bu denli ayrı düşmesi (öğrencileri öğrenme merakı ve ortamını sağlamaya karşı “ilk 100’e girmek”) üzücü olduğu kadar düşündürücü).

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın