Pandemiyle beraber kimileri sağlıklı gıda tüketiminin, kimileri de abur-cuburun artacağını öngörüyordu. Herkes haklı çıktı, peki nasıl?
HBR’de bir makale yayınlandı (linki en sonda). Evrimsel psikolojinin basit bir açıklaması var: İnsanlar bulaşıcı hastalık gibi korkutucu ve tiksindirici olaylarla karşılaştığında güçlü duyguların uyanmasıyla belli tepkiler veriyorlar. Korkudan ve kontrolü yitirme endişesiyle bildik alışkanlıklara sarılıyoruz, yeni denemeler yapmıyoruz.
Bunu bir de teste tabi tutuyorlar, insanların bir kısmına bulaşıcı, bir kısmına bulaşıcı olmayan (kalp yetmezliği gibi) haberler okutuyorlar, sonrasında bulaşıcı haberleri okuyanların seçenek sunulduğunda ağırlıkla kendi aşina olduğu markalara yöneldiğini gözlemliyorlar.
Ben de Linkedin üzerinde yaptığım ankette bunu ölçmek istedim.
“Davranışlarınızı daha çok yansıttığını düşündüğünüz seçeneği işaretler misiniz?” diye sormuştum.
a. Pandemi öncesinde yediklerimin sağlıklı olmasına dikkat ediyordum (organik ürünler, şeker katkısız vs) hala öyle.
b. Pandemi öncesinde yediklerimin sağlıklı olmasına dikkat ediyordum, şimdi biraz gevşettim eskiye nazaran daha fazla kaçamak yapıyorum.
c. Pandemi öncesinde yediklerimin sağlıklı olmasına çok dikkat ettiğimi söyleyemem (atıştırmalıklar, hazır veya fast food), hala öyle.
d. Pandemi öncesinde yedikilerimin sağlıklı olmasına çok dikkat ettiğimi söyleyemem ama şimdi daha sağlıklı beslenmeye (daha az atıştırmalık, hazır fast food) gayret ediyorum.
Yani ister sağlıklı beslenmeye dikkat edelim, ister etmeyelim, o eğilimin güçlenmesi gerekiyordu. Tabii kendi anketim beni şaşırtmadı, yine genel (makalenin öne sürdüğü) eğilimi tutturamadık. 😄 77 kişinin sadece %25+%12 si bildiğini okumaya devam etmiş, %35 kontrolü bırakmış, %29 ise yediğine içtiğine ayar vermiş.
Bu arada makalenin pazarlamacılara tavsiyesi; bu korku dalgası aşılıncaya kadar yeni şeyleri denetmeye çok çalışmasınlar
https://hbr.org/2020/11/in-a-pandemic-we-buy-what-we-know