Sesil Pir ile İnsan Odaklı Liderlik

Bu hafta podcast konuğum Uzman Endüstriyel Psikolog Sesil Pir.

Endüstriyel psikoloji Sesil Hanım’ın tanımıyla insan davranışlarını işyeri çerçevesinde inceleyen bir bilim dalı. Bireysel ve ekipsel potansiyelinin açığa çıkmasını, örgütsel gelişim ve kalkınmayı sağlamayı çalışıyor.

Sesil Hanım ile gerek eğitimde gerekse iş yaşamında yaşadığımız uyumsuzlukların endüstri devriminden kalma zihin yapısı ve kurallardan kaynaklandığını konuştuk. Üretimin verimlilikle ilişkilendirmesinin, onun da insan doğasına aykırı yollardan sağlanmaya çalışılmasının yanlışlığına dikkat çekti.

Sonrasında Türkiye’nin önde gelen sinirbilim uzmanlarından Sinan Canan‘la liderlik üzerine yaptıkları bir sohbetten doğan Stanford işbirliği ile yaptıkları iki yıllık bir araştırmanın temel bulgularını paylaştı bizimle Sesil Hanım.

Forbes 500 şirketlerinden sadece yarısının son 20 yılda ayakta kaldığını ve bu şirketlerin ortak özelliğinin uyum kabiliyeti ve direnç (yılmazlık) olduğunu tespit etmişler.

Bu araştırmadan bir de kitap ortaya çıkmış, Sinan Canan ile beraber kaleme aldıkları “İnsan Odaklı Liderlik-Olmadığın Yere Götüremezsin”. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Ben de bu hafta kitaptan ve söyleşimizden daha fazla alıntı yapacağım.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin