“Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin 2016 verilerine göre, kitap ihtiyaç listemizde 235. sırada yer alıyor.
Türkiye, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor. Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde ise Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada.”
Korhan Karaoysal https://www.artfulliving.com.tr/gundem/turkiyenin-kitap-okuma-raporu-aciklandi-i-10786
“Türkiye’de toplumun düzenli kitap okuma oranı %0.1, kitap toplum yaşamında önem sıralamasında 235 sırada, toplumun %75’i kitap okumuyor, %40 hiç kütüphaneye gitmemiş. Kütüphaneye gidenlerin önemli bir kısmı da okul kitabı veya ders kitabı için gitmiş. Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7. Türkiye’de de yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor. Japonya’da 1 kişi yılda ortalama 25 kitap okurken, Türkiye’de bu oran komik: 6 kişi 1 kitap okuyor. (Kaynak:UNESCO)
Okumakla düşünmek arasında ilişki var. İnsan bildiği kelime ve kavramlar oranında düşünebiliyor. Sonuç olarak okuma gerileyince düşünce, düşünce gerileyince eylem de geriliyor. Bu durum da sosyo- ekonomik bir çok göstergeye yansıyor.”
İsmail Orhan Sönmez https://www.politikam.com/dunya-genelinde-kitap-okuma-oranlari-ve-turkiye/
İki alıntı yaptım kitap okuma alışkanlığımıza dair. Kitap Kulübümüz 3 yaşını doldurdu bu hafta. 🍀👏🏻👏🏻👏🏻 Sanıyorum tek başımıza bile bu istatistiklerde iyileşme sağlıyoruzdur, ortalama o kadar yerlerde ki 😏 Siz de katılın UNESCO’yu şaşırtalım 😁
https://www.der-ya.com/dyf-kitap-kulubu
Resim: Dosta güven veren, düşmana korku salan Millet Kütüphanemiz