Derdini söylemeyen derman bulamaz!

“Bi fikrim var”, “Fikrim geldi”, “O fikir bu fikir”, “Fikirsizsiniz” tarzı yarışmalar çok popüler iş dünyamızda.

Fikirle başlamak bizi çoğunlukla yanlış yere götürüyor. İş hayatımda aldığım en iyi tavsiyeyi sorarsanız “fikirlerine aşık olma”dır. Buna hepimizin eğilimi var, belki benim daha fazla vardı. O yüzden ilk duyduğumda hem canımı acıtmıştı, hem isyan edesim gelmişti.

Yıllar içinde anladım ki, insanı bir yolda başarısızlığa sürükleyen şey çoğunlukla, yanlış varsayımlar, (eksik gözlemler veya herkesi kendin gibi düşünmek de diyebiliriz) ve fikrine takılı kalıp vazgeçmeyi bilememek (batık maliyet sapması).

Biliyorum, bu yarışmaları düzenleyenler de laf olsun diye yenilik peşinde değiller. Sonuçta o fikrin ne işe yaradığı önemli ama fikirle başlamak ve sürecin fikirle başladığı sinyalini vermek bence doğru değil.
Bir “fikir yarışması” düzenlemek isteyen şirketlere tavsiyem aynı oluyor; siz önce sorun alanınızı belirleyin. Ama şu değil; sürdürülebilirlik! Böyle bir brief’ten işe yarar bir şey çıkması çok zor. Brief’te en önemli şey, odağı yaratıcı fikirlere imkan verecek kadar açık, dağılmaya mani olacak kadar dar tutmaktır. Tasarım odaklı düşünmede “How might we…” dediğimiz kalıbı oluşturmak işin en zor kısmıdır, bence başarının yarıdan fazlası buradadır. O da ön çalışmayı, tüketiciyi/kullanıcıyı iyi anlamayı gerektirir.

İşte size alternatif iki yarışma başlığı:

🩹Bi derdim var!
İşin başlangıç noktası. Dertten başlıyorsanız, motivasyonunuz da, o konudaki deneyiminiz de üst seviyededir. Ya bir sürü yol denemişsiniz olmamıştır, ya da bilenmişsinizdir, çözmeyi çok istiyorsunuzdur. Derdinizi paylaşan insanlarla bir araya geldiğinizde, daha büyük bir yapının, organizasyonun (bilgi ve araç) kaldıraçlarını kullandığınızda çözüme yaklaşabilirsiniz.

🛠️Bi ekibim var!
Aslında ekip her şey. Bir kişi her şeyi bilemez, her şeye de yetişemez. Ancak yetenek, duygu, bilgi açısından birbirini tamamlayan sorumluluk sahibi bir ekip güçlüklerin üstesinden gelebilir. Bir fikrin hayata geçmesinde en önemli faktör bence budur (execution). Gerçek bir soruna getirilen iyi bir çözüm iyi bir ekip tarafından ele alınmazsa heba olabilir.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin