Kerameti bilmek

Ankara keçisi Anadolu’muzun uzaydaki ilk temsilcisi olabilir

Dün Sustainable Brands Turkey’in 10.Yılının açılış günüydü. Ben ise sadece son üçünü yakalayabilmişim. İlkinde 2020’de Thomas Kolster’in konuşmasını dinleyip, çok beğenip podcastime davet etmiştim. 47.bölümde konuğum olmuştu.

Sevgili Dr. Sertaç Doğanay’ın sunduğu açılış etkinliğinde 7 oturumda 30’dan fazla konuşmacı vardı.

Girişte verdiğim anekdotu sürdürülebilir moda dünyası oturumunda Arzu Kaprol’dan duydum. Astronot kıyafetlerindeki 7 katmandan birinde Ankara tiftik keçisinin moher yünü kullanılıyormuş, UV koruyucu özelliği nedeniyle. Aslında tiftik keçisinin ününün 19.yy’da yayıldığını, İngilizlerin padişah fermanıyla izin almalarına rağmen damızlık keçileri silahla direnen Türkmenlerden alamadıklarını, 13 keçiyi siyaha boyayıp kaçırdıklarını anlattı. Gerçekten de bugün Güney Afrika ve Yeni Zellanda bu yünde söz sahibi noktaya gelmişler.

Bu örnek de bir daha gösteriyor ki, bir “değer”e sahip olmak yetmiyor, onun değerini anlamış, keşfetmiş olmak gerekiyor. O değeri keşfeden de sizden çıkmış olsa bile alıp kullanıyor. Petrol onunla çalışan motor olduğu için değerli. Asıl serveti o motoru üreten kazanıyor. Zaten o motoru üreten, alternatif bir yakıt arayışında, onu bulduğunda petrol de para etmeyecek. Güven Borça Hoca’nın fındık-Nutella örneğini de anmadan geçmemiş olalım.

Sevgili Umay Yılmaz çok güzel bir ilk gün özeti yapmış, ben tekrara kalkışmayayım.

Konferans üç gün daha çok değerli yerli ve yabancı konuşmacılarla devam ediyor. Hemen kayıt olup online’dan takip edebilirsiniz.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın