Foto: Tanya Gorelova - Pexels

Emek illüzyonu

Hepinizin başına gelmiştir; su tesisatçısı öfleye pöfleye kan ter içinde banyoda ters bir yerdeki boruyu yarım saatte tamir eder. Bir başkası ise örneğin bir elektrik ustası iki dakikada bozuk anahtarı değiştirir. Hangisine “işini iyi yaptığı” için verdiğiniz parayı helal edersiniz? 
Bu araştırmalarla da sabit. Emek illüzyonu (labour illusion) iyi bir ürüne veya servise harcanan emeği “görürsek” bunu daha fazla takdir edeceğimizi söylüyor, tabii bu aksi için de geçerli, kötüsüne o kadar sinirleniyoruz.

Beklemeye giderek daha az tahammülümüz olduğu algısıyla sanki itiraz edecek gibi oluyorsunuz ama düşününce gerçekten uğrunda beklediğimiz şeylere daha fazla değer veriyoruz. Guinness’in eski reklamı buna iyi bir örnek. Özelliği gereği yavaş doldurulabilen bir bira olan Guinness “iyi şeyler onu bekleyenlere gelir” sloganıyla beklemek gibi bir problemi avantaja çevirmişti.

Restoranlarda da yemeğin hazırlanışını gören müşterilerin beğenisi görmeyenlere nazaran %22 daha fazlaymış (ah Nusret ah!)

Sözüm bankalara ve telekomculara değil siz nedenini biliyorsunuz!

Kaynak makale: https://www.marketingweek.com/richard-shotton-labour-illusion/?cmpid=em~newsletter~breaking_news~n~n&utm_medium=em&utm_source=newsletter&utm_campaign=breaking_news&eid=18776403&sid=MW0001&adg=9967A421-5387-4E69-AF0D-DDBA85BC6C0E

Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin