Yaratıcı düşünme kutsanıyor, eleştirel düşünce antipatik geliyor. Oysa ikisini de kullanmak gerekiyor. İçinde bulunduğumuz durumu yeterince irdelemediğimiz, sorgulamadığımız zaman süregelen sorunlara hep aynı yaklaşımlarla çözüm arıyoruz, tabii değişen bir şey olmuyor çünkü sorunu iyi tanımlamamış oluyoruz. Bu da hayal kırıklığına ve yılgınlığa yol açıyor.
Aynı şekilde herkes fikir bulma derdinde, mucize ilaç peşinde… Nereden başlayayım bilemiyorum: Önemli olan sorunu anlamaktır, bir çözüm bulduğunu sanıp soruna uydurmak değil. Aslında fikir de değil, nasıl uyguladığınız farkı yaratır. Hastalık yoktur hasta vardır, yani bir yerde çalışan “ilaç” sizde çalışmayabilir.
Bunları anlatıyorum “Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Gücünü Kullanmak” başlıklı eğitimimde. Bol bol sorular soruyoruz, soruların nasıl fark yarattığını deneyimliyoruz, davranış biliminden hayatımızda ve işimizde tuzaklardan nasıl sakınabileceğimizi tartışıyoruz. Biraz da tasarım odaklı düşünme perspektifinden elimizdeki soruna nasıl yeni bakış açıları kazanabileceğimizi anlamaya çalışıyoruz.
Eleştirel ve yaratıcı düşünmede soruların rolü üstüne şöyle bir derleme yapabilirim:
Amaç: Eleştirel düşünmede sorular, genellikle mevcut bilgiyi değerlendirme ve analiz etmeye yöneliktir, oysa yaratıcı düşünmede sorular yeni fikirler ve çözümler üretmeye odaklanır.
Yaklaşım: Eleştirel düşünme soruları genellikle daha yapılandırılmış ve mantık odaklıdır, yaratıcı düşünme soruları ise daha açık uçlu ve keşfetmeye yöneliktir.
Sonuç: Eleştirel düşünme, mevcut durumu daha iyi anlamak ve mantıklı sonuçlar çıkarmak için kullanılırken, yaratıcı düşünme genellikle yeni ve orijinal fikirlerin geliştirilmesine odaklanır.
Geçtiğimiz Cumartesi bu eğitimi verdim, seçkin, ilgili ve katılımcı bir profesyonel topluluğa. Yenibirlider Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen Yenibirlider Gelişim Programı’nın amacı şöyle açıklanıyor:
“Türkiye’nin en önde gelen kurumlarında kariyerlerini devam ettiren ve dahil oldukları organizasyon ve topluluklarda fark yaratacak lider adayı profesyonelle bilgi, anlayış ve beceri kazandırmaktır. Program mezunları stratejik bir amaç doğrultusunda bilgiye dayalı kararların verildiği organizasyonları yönetebilen liderler olacaklardır.”
Güz ve bahar dönemi olmak üzere yılda iki kez açılan 75 saatlik eğitim+ koçluk ve mentorluk seansları +etkinliklerle zenginleştirilen bu programı kaçırmayın derim. İşin bence güzel tarafı da bu ücretli programdan sağlanan gelir ile ekosistemlerinde bulunan üniversiteli gençlere burs desteği sağlanması.
Bilgi için: https://yenibirlider.org/yenibirlider-gelisim-programi/
Sevgili Özge ARSLAN, Ece Ozan İlter ve Cansu Kambur’a bu değerli fırsat için çok teşekkürler.