Benim çocukluğumda uzaktan kumandalı araba akıl almaz bir oyuncaktı. İnsan parasını verip sahip olacağına inanamıyordu, o denli yüksek bir teknoloji gibi algılıyordum. Yani bilgisayarın evlere girmesinden önce, zamanının ötesinde bir cihazdı. Diğer oyuncaklar onunla aşık atamayacak basitlikteydi.
Teknolojik gelişme enteresan bir olgu, o gün bir uzaktan kumandalı araba fiyatına bugün muhtemelen bir drone alabiliyorsunuz. Şimdi ise (henüz satın alamasanız da) uzaktan kumanda edebileceğiniz bir uydu kiralayabileceksiniz.
Sony, Tokyo Üniversitesi ve Japonya Uzay Keşif Ajansı’yla Star Sphere adlı bir proje gerçekleştiriyor. Telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan dünya yörüngesine yerleştirilecek bir uyduyu bir süreliğine kumanda edebilecek ve fotoğraflar çekebileceksiniz.
Bu uzay kamerası, herkesin uyduyu ve fotoğrafçılık ayarlarını (deklanşör hızı, ISO veya diyafram açıklığı gibi) kısa bir süre için gerçek zamanlı olarak kontrol etmesini sağlamak için bir yer istasyonuna bağlı olacak. Sony, “Uydu bir yer anteninin üzerinden geçtiğinde,” diye açıklıyor, “kullanıcılar gerçek yerleşik kameradan canlı görüntüleri kontrol ederken yaklaşık beş ila sekiz dakika boyunca doğrudan çalıştırabilecek ve uzayla gerçek zamanlı bir bağlantı yaşamalarını sağlayacak.” Ardından, oturma odanıza asmak için dev bir fotoğraf bastırmak gibi istediğiniz şekilde kullanmakta özgür olacağınız (yani oldukça yüksek çözünürlüklü) resimlerinizi alacaksınız.
Hatta bu gerçek anı yaşamadan önce bir simülatörle denemeler yapabileceksiniz. Sony bu teknolojinin sanat projelerine de kapı açacağını düşünüyormuş. Makalede bunun bir başlangıç olabileceğini, bu tarz gitmesi zor destinasyonlar için (okyanus derinlikleri, çöller, safariler vs) için bir turizm alternatifi olabileceği öngörüsünde bulunuluyor.
Buyurun, daha metaverse’ün dumanı dağılmadan, simülasyon içinde değil, gerçek dünya içinde gezme modası başlıyor. Buna da isim önermek isterim “removerse” (uzaktan kumandalı evren) 😄
Haber kaynağı: FastCompany