Herkes mutlu olmak ister değil mi? Zengin olmayı da bizi mutlu edeceğini veya mutlu edecek şeylere eriştireceğini düşündüğümüz için isteriz sanırım.
Kitap kulübümüzde Zengin Baba Yoksul Baba’yı tartışırken, en azından bir kısmımız için, parayla olan ilişkimizin ne kadar sağlıksız veya çarpık olduğunu fark ettik. Çok para kazanmanın toplumun bir kesiminde ters bir algısı var, “çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz” gibi. Öte yandan yoksulluk da bir başarısızlık olarak görünüyor. Kiyosaki’nin Zengin Baba’yı öne çıkaran Yoksul Baba’yı silikleştiren tavrı da kimilerimizi rahatsız etmiş. Nerede kaldı bir lokma, bir hırka, öyle değil mi?
Çok karışık konular bunlar; bir yanımız sahip olduklarımıza şükür etmek, yetinmek istiyor, diğer yanımız ise daha fazla parayla daha rahat, daha mutlu yaşayacağına inanıyor.
VisualCapitalist, Credit Suisse’in 2022 Dünya Mutluluk Raporu’na bakarak kişisel servet ve mutluluk ilişkisini görselleştirmiş. Bekleneceği gibi doğrusal bir orantı var. Ama aynı gelir seviyesinde daha fazla veya az mutlu olan ülkeler olduğu gibi, aynı mutluluk seviyesinde daha az veya fazla servete sahip olanlar da var tabii.
Latin Amerika’da insanların kendi ifadelerine göre ne kadar mutlu oldukları, zenginlik ve mutluluk eğrisinin tahmininden fazla.
Diğer tarafta, Orta Doğu’daki birçok ülke, zenginlik seviyelerinin tahmin edeceğinden biraz daha az mutlu olduklarını ifade ediyor. Afrika’nın ise kıta olarak bunca zengin doğal kaynaklara sahiplik yapmasına rağmen kölelik, sömürgecilik belası ile hala uğraşması ve mutsuz olması gerçekten içler acısı, insanlık için utanç verici bir durum!
Coğrafya kader değil diyenler burada mı? (Ben de bu ifadeye hem katılıyorum hem katılmıyorum ama veriler de burada)
Hemen Türkiye’yi aradı gözlerimiz. Evet evet, nerede bulacağımızı biliyoruz, orta gelir tuzağına düşmüş; yani “düşük gelir grubundaki ülkeler ile ücret bakımından rekabet edemeyen, yüksek gelir grubundaki ülkeler karşısında da inovasyonlarının yetersiz kalması sonucunda düşük büyüme performansı sergileyen” ülkeler içinde, ama olması gerekenden daha mutsuz o kırmızı nokta. Komşusu İran’la burada da komşu ama onun Kuzey Batısı’nda değil Güney Doğu’sunda. 😏
Neyse biz yılın son günlerinde enseyi karartmayalım, inovasyonla, değer yaratmayla uğraşan biri olarak, iyi taraftaki outlier’lara bakalım. Yani eğrinin çok dışında değerlere, sahip olduğu gelirin gösterdiğinden daha fazla mutlu olanlara. Ben bunun olası nedenleri üzerine kendi tahminlerimi yazdım, siz de yazın, biraz gırgır yapalım yılın son çalışma günü.
🤗Herkese hayallerini gerçekleştirmek için güç ve cesaret bulacağı bir yıl diliyorum. 🚀
Danimarka: Lego (oyun=eğlence)
Finlandiya: Noel Baba
Çekya: Bira (kesin bilgi)
Brezilya: Futbol ve samba
Arjantin: Futbol ve tango (bir de üstüne kupa geldi şimdi)
Nepal: Budha ve muhteşem doğası
Kaynak makale: VisualCapitalist