Düşünme halimiz

Kahneman’ın Hızlı ve Yavaş Düşünme adlı kitabını okuduğumdan beri, ne kadar az (derin) düşündüğümüzü fark ediyorum. Kurumsal hayattan ayrıldığımdan beri yapacağım işleri kendim seçtiğim ve sürekli yeni alanlara girdiğim için, kendimi bir ölçüde otomatik pilottan çıkardığıma inanıyorum.

Öte yandan hayat karmaşıklaştıkça ve sürekli bizi şaşırttıkça, kaldıramayacağımız bir iş yükü ve baş etme kapasitemizi aşan sorunlar karşısında beyin “hayatta kalma” moduna geçiyor. Sorun çözme kabiliyetimizi hepten yitiriyoruz.

Lenovo geçtiğimiz yaz ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya’da çalışanlar arasında yaptığı araştırmada bu “düşünme boşluğu”nu tespit etmiş ve nasıl kapatabileceğimiz konusunda biraz kafa yormuş.

Kafamızda çok şey gezdirmek, çok fazla bölünmek ve yorgunluk günde 2-3 saat kaliteli düşünme kaybına yol açıyormuş. Bu ülkelere nazaran bizdeki volatilite ve kaosu düşünürsek bu rakamı ikiyle çarpmamız bile iyimser kalır bence, neyse… 😏

Katılımcılar bir düşünme boşluğu yaşadıklarını anlıyor ve neyi ıskaladıklarını biliyorlar. Daha iyi düşünmeye değer verdikleri açık, peki hangi düşünme türlerini en önemli buluyorlar? Eleştirel (critical), işbirlikçi (collaborative) ve yansıtıcı (reflective) düşünme.

🧠 Eleştirel Düşünme: Bir yargı oluşturmak veya iyi bilgilendirilmiş bir karar vermek için “gerçek”leri “görüş”lerden ve güvenilmez hatta genellikle yanlış bilgilerden ayırt etme yeteneği

🧠 İşbirlikçi Düşünme: Başkalarının fikirleriyle ilgilenmek ve düşüncelerini bunların üzerine bina etmek (örneğin, beyin fırtınası, tartışma grupları, vb.)

🧠 Yansıtıcı Düşünme: Kişinin kendisinin ve yaşamının farkında olduğu, değerlendirdiği ve eylemlerinin başkalarını nasıl etkileyebileceği konusunda iç gözlemsel düşünme

Raporun bundan sonrasını okuyamadım. Doğrusu hızlıca bir baktım, teknolojinin bunlara nasıl yardımcı olabileceği hakkında akıl yürütüyordu.

Okuyamadım çünkü beni bir efkar aldı zira aklım bizdeki düşünme sistemlerine gitti. Yani hayatta kalma düşünmesinin ilerisine geçebilen iki sistemden bahsediyorum.

Benim aklım herkesinkinden iyidir düşünmesi
Başkaları ne der düşünmesi
🙄
Bilmem katılır mısınız, katılıyorsanız, bizdeki düşünme devrimi nasıl gerçekleşecek, bir fikri olan var mı?

Kaynak: Lenovo’nun raporu

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin