Hikayesi olan markalar

Starbuck’s logosunun hikayesini bilmeyen var mı? Çift kuyruklu denizkızının orada ne aradığını?

Kurucularının Yunan mitolojisindeki Sirenler’i kendilerine seçmelerinin sebebi çok açık. Sirenler olağanüstü yenetekli müzisyenler olarak şarkıları, lirleri ve flütleriyle denizcilerin aklını başından alıp nihayet kayalıklara çarptırıp kendilerine kurban ediyorlar. Hatta İlyada’da İthake Kralı Odysseus’un bu şarkıları çok merak ettiği ama başına gelecekleri bildiği için, denizcilerinin kulağına balmumu döktürüp, kendisini de mendireğe sıkıca bağlattığı böylece hem şarkıları dinleyip hem de gemiyi kayalıklara sürdürmemeyi başardığı yazılır.

Yani kurucuları demek istiyorlar ki; bizim kahvemiz o derece güzel ve kalitelidir ki, aklınızı başınızdan alır. Bizim yanımızdan geçip de uğramamazlık yapamazsınız. Oldukça iddialı bir konumlandırma. Ama kehanetleri tutmuş gibi görünüyor.

Petrol Ofisi logosunun hikayesini bilen var mı? Kurumun sitesinde şu bir paragrafta anlatılıyor. “İlk genel müdürümüz Talha Sabuncu, Türk mitolojisinin temel figürlerinden olan dişi kurdu, kurumun logosunda kullanmaya karar verdi. Talha Bey’in eli bu tür işlere yatkındı; dişleri arasından kıvrımlı dili görünen bir kurt çizimi yaptı, kırmızı bir halka içine aldı ve Türkiye’nin en büyük kurumlarından biri olan şirketimizin logosu böylece doğmuş oldu.” Bunu çocuklar geçen gün arabada giderken sormasalar, ben de bilmeyecektim ve araştırmayacaktım.

Bunu bu hafta Dr.Gül Şener hoca ile Değer Yaratmanın Formülü | Podcast söyleşimizde de konuştuk. Bir Türk şirketinin Türk mitolojisine gidip böyle bir sembol bulması güzel, tam da 1940’ların başında Cumhuriyet’in kendini ve köklerini keşfetmeye çalıştığı zamanlarda bekleneceği üzere. Gül Hoca’nın dediği gibi çok erkek egemen gibi görünen bir alanda, dominant bir dişi (anaç) karakteri (Asena) seçmeleri de ilginç. Ama bana sorarsanız bunu işlememek ve yaşatmamak bir hata. Kimsenin bilmediği bir hikayeye sahip olmanın ne anlamı, değeri var. Bu arada kimsenin bilmediği bir varsayım ama logo hikayelerinin her yerde gezdiği bir zamanda buna sadece şirketin sitesinde rastlamak bir gösterge olmalı.

Hikayelerin öneminden, gösterge değerinden bahsediyoruz ama bunu maalesef yabancılar kadar başaramıyoruz. Bu kadar hikaye ve efsane içinde yüzerken… Bence buna özellikle pazarlamacılarımızın kafa yorması lazım.

Bu arada Starbuck’s’a “yem” olmamak için kulağınıza değil burnunuza balmumu mu dökersiniz bilemiyorum ama rakipleri için bir fikir verebilirim.
Malum Odysseus’ta başka ne numaralar var, savaşmamak için kaçan Akhilleus’u tuzağa düşürüp hileyle savaşa ikna eden de o, Truva Atı fikrin bulan da. Eğer Starbuck’s’la aşık atmak istiyorsanız kendinize Odysseus’u örnek alabilirsiniz. En azından marka ismi olarak seçebilirsiniz. 😁

Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin