Sipariş vermenin zaman aldığı kafe

İnsanlığın tuhaf hallerinden biri daha. Bir yanda top, tüfekle sınır savaşı yapanlar diğer yanda sınırları kaldırıp erişilebilirliği mümkün kılanlar.

Sipariş vermenin zaman aldığı kafe!

Kulağa nasıl geliyor? Birbirimize dakika ölçüsüyle bilgi verirken, “7 dakikaya bağlanıyorum” “google 43 dakika gösteriyor” vs… bilerek bekleyeceğiniz, sabredeceğiniz bir hizmet tercihinde bulunur musunuz?

Arisa Okumura kekemelik sorunu yaşayan bir kadın. Çocukluğunda bir kafede çalışmayı hayal edermiş. Bir yetişkin olup Avustralya’ya taşındığında önce sadece engellilerin hizmet verdiği bir kafede çalışmış, ardından kendi ülkesinde bir konsept geliştirmiş. Sadece kekeme gençlerin çalışıp bütçelerine katkıda bulundukları, bu zorlukları hakkında toplumdan destek gördükleri kısa süreli açılan gezici kafeler. Yerel sponsorluk ve işbirlikleriyle yer temin ediyorlar ve birkaç gün açık kalıyorlar.

Hepimizin kulağına küpe olacak tavsiyeleri var kafelerdeki bilgilendirme notlarında, kekemelerle nasıl iletişim kuracağımıza dair.
– Beni kesmeden veya söyleyeceğimi tahmin etmeden sözümü bitirmeme kadar bekleyin.
– Gergin olduğum için kekelemiyorum, bu yüzden lütfen bana “rahatlamamı” veya “yavaş konuşmamı” tavsiye etmeyin.
– Kekemelik yapsam bile konuşmak için elimden gelenin en iyisini yapacağım. Alay etmeyin veya taklit etmeyin.
– İyi konuşamıyorum ama herkes gibiyim. Benimle iletişime geçebilirseniz mutlu olurum.

Dünya nüfusunun %1’i bu sıkıntıyı çekiyormuş. Çocukların ise %5’inin bir dönem kekemelik yaşadığı tahmin ediliyor. Ama bu sadece kekemeler için bir hizmet değil düşünürseniz. Bu kafeler müşterilerin de biraz tempolarını yavaşlatmalarına, biraz empati ve sabır egzersizi yapmalarına hizmet edecektir.
Haber kaynağı: Trendwatching

Bir bilgi daha; Trendwatching bu tarz girişimlere “omnibility” akımı adını veriyor, bilmem nasıl çevrilir, “hepbilirlik” veya “herbilirlik”. Etrafınıza baktığınızda engelleri kaldıran, erişilebilirliği arttıran inisiyatifleri göreceksiniz; daha dün rastgeldim TED Robotics Club üyelerinin Evest adını verdikleri görme engellilerin kodlamayı daha rahat öğrenmeleri için tasarladıkları mobil kodlama platformu gibi. Sizin şirketiniz neler yapabilir bu anlamda?

Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin