Kitap Kulübü ile Şempanze Paradoksu

Değer Yaratmanın Formülü | Podcasti Kitap Kulübünde Ağustos ayında 20’inci buluşmamızda Prof Steve Peters’ın Şempanze Paradoksu adlı kitabını konuştuk. Bu bölümde katılımcılarımızın kitaba ilişkin görüşlerine yer veriyorum.

Prof Peters bir psikiyatrist. Ama sporla çok iç içe, hem kendisi sporcu hen de çeşitli dallarda sporculara ve takımlara danışmanlık yapıyor.
Kitap aslında beynin çalışma prensibine çok yeni bir açılım getirmiyor, bilimsel bir iddiadan ziyade hikayeleştirerek, metaforik bir biçimde açıklıyor. Beynimizin içinde mücadele içinde olan iki ana yapıdan bahsediyor. Birine “insan” diğerine “şempanze” adını veriyor. Bütün hatıraların, öğrenimlerin, deneyimlerin kaydedildiği bir de bilgisayar var, insanın ve şempanzenin başvurduğu bir kaynak olarak.
Bu üçlü yapı farklı şekillerde hep karşımıza çıkıyor. Platon’dan beri. Onun ifadesiyle akıl ve ruh üç kısımdan oluşuyor. Mantıklı düşünce, tutku (bizim duygu diye adlandırdığımız) ve iştah (yemek veya cinsellik için). Üyelerimizden Betül Hanım ve Mutlu Bey de biraz transaksiyonel analizi çağrıştırmış bu üçlü yapı yetişkin, ebeveyn, çocuk hallerimiz gibi. Ben de Kahneman’ın Sistem1 ve Sistem2’sini düşünmüştüm.

Yani beynin işleyişi konusunda yeterince okumalarınız olduysa bu kitap biraz tekrar veya hafif gelebilir. Ama yine de içinde faydalı taktikler ve egzersizler bulabilirsiniz.

Bu bölümde söz alanlar sırasıyla
Yavuz Abut, Aycan Acar Şahin, Hatice Ergüven Doydum, Cem Cagatay Karaali, Muge Irfanoglu, Yasemin Parlak Demir, Alim Kucukpehlivan, Mutlu Peksaygılı, Betül Emre ve Israfil Coskun

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin