Çok yönlü’lüğün karşılaştığımız sorunları çözmede büyük bir avantaj sunduğunu yapılan çalışmalardan biliyoruz. David Epstein’ın aynı isimli kitabını kitap kulübümüzde de okumuştuk, tekrar herkese tavsiye ederim.
Benim gençliğimde tek bir alana odaklanmak daha makbuldu. Seni asıl uğraşından uzaklaştıracak konulara girmen eleştirilirdi. Hala da ciddi işlerle uğraşanların “gayrı ciddi” işlerle haşır neşir olmalarını yadırgayan insanlar var kuşkusuz. Özellikle bu ciddi ve esnek olmayan işlerle uğraşanların çok yönlü olması bana çok daha önemli ve değerli geliyor.
Sevgili Avukat Oguz Kara ile Kolektif House’tan tanışıyoruz. Önce podcastime konuk oldu, ardından ben onun müşterisi oldum. Onun yazmaya olan merakını ve tecrübesini biliyordum. Milliyet’te köşe yazısı yazıyor, “Benim Fikrim Benim Kararım” adlı gizlilik sözleşmesi, ticari sır, marka, telif, patent gibi birçok konuyu emsal kararlar üzerinden incelediği bir kitabı çıktı bu yıl. Ama gülerek “Uyanış” adlı kitabını bana verdiğinde gerçekten şaşırdım.
Önsözünde anlatıyor; hukuk dışında günlük yaşamla ilgili de birşeyler yazmak istemiş. Önce ilginç davalarıyla ilgili kısa öyküler yazmayı, ardından bunlardan esinlenen bir kurgu ile bir roman yazabileceğini düşünmüş. Ana karakterleri belirledikten sonra astroloji tutkusu ve bilgisinden destek alabileceğini hayal etmiş ve bu karakterlere özgü doğum haritaları çıkarmış. Oradan aldığı detaylarla olayları şekillendirmiş. Sonuçta gerçek olaylardan esinlenen ama kendine has karakterleri ve kurgusu olan bir roman, belki novella diyebiliriz, ortaya çıkmış. Biraz aşk, biraz entrika (hatta bol bol entrika) olan sürükleyici ve cüretkar anlatımı olan bu kitabı bir günde bitirebildim. Tam bir yaz tatili eşlikçisi olabilecek bu kitap hakkında bakalım siz ne düşüneceksiniz, kitap sizde nasıl bir “uyanış”a yol açacak?

Oğuz Kara’nın bir başka ilgi ve faaliyet alanı olan “girişimcilik” ve pandeminin getirdiği “uzaktan çalışma” podcastlerimizi linklerden dinleyebilirsiniz.