DYF Kitap Kulübü Temmuz’22 Toplantısı

Önceki akşam Değer Yaratmanın Formülü | Podcast Kitap Kulübü’nün 19uncu buluşmasında José Saramago’nun Körlük adlı kitabını konuştuk.

Kitap çok çarpıcı bir distopya çiziyor. Adı, zamanı, yeri belirsiz bir ülkede bütün insanlar bir salgınla görme yeteneklerini kaybediyorlar. Bu sanırım herkesin büyük korkularındandır. Araştırmalar algılarımızı %80-85 oranında görme sayesinde sahip olduğumuzu söylüyor. Gayet tabii özellikle doğuştan göremeyen insanlar bu açığı büyük oranda başka yollarla kapatıyorlar ama bunun bir anda olması ve herkesin başına gelmesi büyük bir kaos yaratıyor. İnsanlar bir anda en temel dürtülerine geri dönüyorlar.

Kitap herkesi sarsmış, özellikle bazı bölümlerde anlatım çok rahatsız edici. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazarın bu tercihi insanın içindeki kötülüğü vurgulamak için yapmış olmalı. Uygarlık dediğimiz olgunun bu kadar pamuk ipliğine bağlı olması çok düşündürücü. Kitapta anlatılan bir çok olayın arka planına, birbiri arasındaki ilişkilere daha geniş yer ayırılabileceği düşüncesi sanırım hepimizde vardı. Yani kitap o kadar fazla çağrışımlar ve olasılıklar içeriyordu ki, okuduklarımız bizi kesmedi belki.

Bu arada kitapta en rahatsız edici ifadelerden biri tuvalet ihtiyacı ile ilgili olanlarıydı. Bir kez daha pandemide tuvalet kağıdı ile yaşanan paniğin sebebini anladım, şehirli insanın en iğrendiği, korktuğu durum bu olsa gerek

Kitapla ilgili değerlendirmelere ve arkadaşların görüşlerine her zaman olduğu gibi podcastte yer vereceğim, sezon arasının hemen sonrasında.

Bir sonraki toplantıda Steve Peters’ın Şempanze Paradoksu adlı kitabını konuşacağız. Kitap daha mutlu ve sağlıklı bir hayat sürmenize, özgüveninizi arttırmanıza ve daha başarılı bir insan olmanıza yardımcı olabilecek son derece etkili bir zihin yönetimi modeli önerdiği iddiasında.

Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin