Davranış bilimi ve tasarım odaklı düşünme bir araya geldiğinde harikalar yaratıyorlar.
Hindistan’ın kırsal kesimlerinde hergün yüzlerce çocuk hijyene bağlı nedenlerden hasta oluyor, okuldan geri kalıyor hatta hayatını kaybediyor. Çocuklar gün boyunca elleriyle bir çok şey yapıyorlar ancak öğle yemeği zamanı geldiğinde o kadar acıkmış oluyorlar ki ellerini sabunlamadan sadece suyun altında biraz ıslatıp sonra üzerlerine kuruluyorlar. Durumu daha vahim yapan ise Hindistan’da geleneksel olarak yemeği elleriyle yemeleri.
Anne-babalar ve öğretmenler temizliğin öneminin farkında olsalar da, söz geçiremiyorlar. Ülkenin önde gelen temizlik malzemeleri markası çocukları gözlerken bir çözüm akıllarında beliriyor. Çocuklar pahalı olan defter kalem yerine, küçük kara tahtalara tebeşirle yazıyorlar. Elleri tebeşire bulanmış oluyor. O halde biz de … (çözüm videoda)
Eğer sadece sol beyni işe koşsak, muslukların yanına sıvı sabunlar koymak, posterlerle hatırlatmalar yapmak gibi çözümler düşünebilirdik. Ama sanırım insanları gözlemek, onların neyi neden yaptıklarını anlamak, en az davranış değişikliğini gerektirecek şekilde bir çözüm tasarlamak çok daha etkili bir yol olmuş.

(Bu çözümü hatırlatan dünyanın en büyük davranış bilimi ve yaratıcılık festivali Nudgestock’a teşekkürler).