Çabanız değer yaratmak için mi, değer yakalamak için mi?

İşyerinde asıl çabanız değer yaratmak mı, değer yakalamak için mi?

İMMİB Akademi‘de Cuma günü “Değer Yaratmanın Formülü: Tasarım Odaklı Düşünme” başlıklı eğitimim vardı. 250 kişinin üzerinde katılım vardı, online olmadan böyle eğitimleri hayal edemezdik. Hatta 250 kişinin katıldığı toplantıda, interaktif yaptığım eğitime bu kadar sık ve yoğun yanıtlar ve sorular alamazdım. Sanki aramızda bir perde var ama bu perde iletişimi hızlandırıyor ve teşvik ediyor. Umarım bu bir pratik olur “yüzyüze”de de bu alışkanlığı sürdürebiliriz.

Baştaki soruyu biraz daha açayım. “Doğru işi” mi yapmaya çalışıyorsunuz, “işi doğru” yapmaya mı? Açayım derken daha mı çok karıştırdım? Aslında çok normal; fazla düşünmüyoruz sanki bu sorular hakkında. Otomatik olarak gelen, bize ezberletilen ve sorgulandığımız konu genelde işi doğru yapmak üzerine. İşe zamanında gelip gitmekle, bilimum şekilcilikle (kıyafet, hal, tavır) başlayan, finansal/operasyonel açıdan verimlilik ve iyileşme ile devam eden bir çaba önde geliyor. Üretim hattının verimliliği, kalite yönetimi, kaynak kullanımını optimize etme, karlılığı maksimize etme, vs bunlar iş dünyasının olmazsa olmazı. Ama bütün bunlar bir değer yaratılıyorsa, üretiliyorsa anlamlı. Biz ortada müşteri için bir değer var mı, ihtiyaçlar ve koşullar değişiyor mu diye bakmadan, kendi içimize, süreçlerimize, üretimimize odaklanıyoruz. Markamızın, ürünümüzün, şirketimizin hep var olacağına dair tuhaf bir kabul ile hareket ediyoruz.

“Doğru işi” yapıp yapmadığımızı sormuyoruz kendimize.

Tasarım odaklı düşünme ise buraya odaklanıyor, değişen pazar koşulları, müşteri ihtiyaçları bize hangi fırsatları sunuyor. Neyi daha iyi yaparak bir fark yaratabilir ve müşterileri kendimize çekebiliriz, ürünü nasıl kanala ittiririz değil. Bunu da farklı bakış açılarını ve deneyimleri içine katarak, işbirliği ile, uzun uzun planlamayla değil, sürekli geri bildirim alarak iyileştirmelerle çevik bir şekilde nasıl yapabileceğimiz konusunda rehberlik yapıyor, tasarım odaklı düşünme yaklaşımı.

Bu eğitimi kaçırdıysanız da yakın zamanda İMMİB Akademi’nin youtube kanalında yayınlacak, oradan göz atabilirsiniz. 

Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin