Erken kalkma alışkanlığınız var mı?

Yeni bir alışkanlık kazandım, Atomik Alışkanlıklar’ı okuduktan sonra, daha doğrusu Sevgili Melda’nın verdiği bir “işaret” ile.

Kitap Kulübümüzde okuduğumuz kitap hakkında yorumlarımızı bu hafta podcastte paylaşmıştım. Hemen herkes kimlik algısının önemine dikkat çekmişti. Yani alışkanlıklarımızı şekillendiren temel, kendimiz hakkındaki düşüncemiz, değerler algımız.
Ben kendimi bildim bileli bir “sabah insanı” olmadım. Öğrenciliğimden bu yana sabahları zor kalkarım, akşam da genellikle bitiremediğim işlerim yüzünden yatmasını bilmem, suçluluk duygusuyla karışık “ya erken kalkmayı beceremeyip yetiştiremezsem” korkusu da var. Bu konu üzerinde düşünürken sabahları erken kalkmayı çok stresli bir işle bağdaştırdığımı farkettim, sabah erkenden hastaneye gitmek veya çok erken bir uçuşa yetişmek için kalkmak gibi.

Öte yandan erken kalkmanın nimetlerini anlatan, bilimsel olarak destekleyen bir sürü anlatı var. Bunlara ilgi duymakla, erken kalkan insanlara imrenmekle beraber “bana göre değil” diyordum, öyle ya herkes bir değil, size iyi gelen bana gelmeyebilir.

Hiç denemedim değil 2020 yazında Çeşme’de bir ay kadar denemiştim gün doğumunda kalkıp verandada oturup birşeyler yazmayı, gayet de hoşuma gitmişti ama işte orada da ödül farklıydı; açık havada gün aydınlanırken sadece kuş sesleriyle oturmak.

Atomik Alışkanlıklar’ı okurken bir aydınlanma yaşadım. Benim bu alışkanlığı kazanmama engel olan kendi hakkımda düşüncem (ben gece insanıyım). Ama nasıl yeneceğim hakkında bir planım yok. Alışkanlıklar hakkında araştıranlar veya kitabı okuyanlar bilir, bir işarete ihtiyaç vardır. İşaret bu resim. 2 Mart’tan beri uyguluyorum. Saatinizi 22:30’a kuruyorsunuz. Saat çalınca bilgisayardaki işinizi bırakıp uyku hazırlığına başlıyorsunuz. Ben yatağa girip elime kitabımı alıyorum. 23:00 gibi de uyuyorum. Sabah yaklaşık 7 saatlik uykuyla 06:00’da kalkıyorum. “Görünür kılmak” alışkanlığın başlangıcı için çok önemli. Cazip kılmak adına yapılabilecek şeyler var. Temiz hava, bahçe, kuş sesi yok apartmanda ama güzel bir bitkisel çay iyi olabilir. Onu da sabah erkenden ev halkını (aslında köpeğimizi) ayaklandırmadan yapmak için geceden termosa koymayı denedim ama yetmedi, belki de odaya ısıtıcı getirmek bir çare olabilir. Ev saat 7’de hareketlenmeye başlıyor, şimdi düşünüyorum 5:30’u mu denesem diye. Açıkçası aynı saat ayakta kalsam da şimdi gün uzamış gibi geliyor bana. Verimlilik açısından da bir parça daha iyiyim.
Siz de yeni bir alışkanlık kazanmak istiyorsanız, önce olmak istediğiniz kişiye karar verin, bunu neden istediğinizi ve ödülünüzü keşfedin, işareti bulun ve başlayın. (Clear’in sırası tam böyle değil, onu da DER-YA ve kitap kulübü üyemiz Sevgili Pınar Musaoğlu’nun yazısından okuyabilirsiniz)

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

7 yorum
  • Tam da blogdan mail aldığım esnada bu konu hakkında düşünüyordum hemen açtım maili ve bu aydınlatıcı yazınızı okudum. Evet, en çok kurduğum cümleler ” ben gececiyim, benim biyolojik saatim başka, beynim farklı çalışıyor, gündüz algıladım kapanıyor” vs kodlarım var. Fakat bir süredir 05:30 u da kalkmayı deniyorum. Şimdilik sistem çalışıyor. Bakalım nereye kadar:) Sevgiler

    • Hakikaten değişimin önündeki en büyük engel kendi hakkımızdaki düşüncemiz, algımız. Ama değişimi denemek lazım, teşekkürler yorumun için Sevgili Meryem

  • Selam Mete,

    Yıllardır denerim, bu işin sırrını şu basit yöntemde buldum. Zor kalkan, uykuya bayılan biriyim ve bende %100 çalıştı.

    “Alarmı yataktan uzağa yerleştirmek. ”

    Ben banyoya koyuyorum, kapatmak için kalkıp yürümem gerekiyor.
    1 Ocak’tan beri bu yöntemle, zinciri kırmadan devam ediyorum. Yazın hava aydınlık olduğunda işimiz daha kolaylaşacak 🙂

    Sevgiler,

    • 😄 O iyiymiş Başak ama ben alarmı susturmaya kadar geçen zamanda ev halkını zıplatmaktan çekiniyorum. Kol saati titreyerek uyandırıyor, benim çözmem gereken, mutfağa gitmeden çay işini halletmek 😊 Çok teşekkürler paylaştığın için.

  • Ben bu işi hallettim, sizin gibi düşünüyordum ancak ilk kez geçtiğimiz sömestir tatilinde sabahları özellikle alarm kurarak hiç geç uyanmadım ve bu düzeni 20 günü aşkın devam ettirdim. Artık kendiliğimden saatler sabah 07.24’ü gösterirken uyanıyorum:D Çok güzel bir yazı olmuş ve benim ödül sistemime göre uyguladığım taktik daha düzenli bir hayatım olacağını bilmekti. Sevgiler

    • Teşekkür ederim paylaştığınız için, ben geceleri deliksiz uyurdum, şimdilerde gecede bir iki kere uyanıp saate bakıyorum, bazen gece 01:30 veya 04:00’te. Umarım zamanla bu tedirginliği atar vaktinde uyanırım 😊

Okumaya devam edin