Coca Cola Güney Kore’deki ilk etiketsiz pet ürünlerini piyasaya çıkarmış. 370ml’lik “kontur” şişeler 24’lü olarak paketleniyor ve sadece kolide ürün bilgileri yer alıyor. Orijinal kola ve Zero ise (kırmızı ve siyah) kapaklarından ayırt edilebiliyor.
Şişelerde etiket olmaması hem etiketten tasarruf hem de pet şişelerin dönüşümünü kolaylaştırması açısından faydalı bir hamle imiş. İnsan düşünmeden edemiyor, kimsenin okumadığı (son kullanma tarihi haricinde) etiketlerin kaldırılması (heryere konacak bir kiosk’ta veya universal bir telefon uygulamasında barkodu okutulunca dileyenin bilgileri görebileceği bir sistem) akıllıca olmaz mıydı?
Almanya’nın Türkiye’ye gönderdiği çöpler hakkındaki skandalı okumuşsunuzdur. 141 konteynır plastik çöp limanlarımızda iade edilmeyi bekliyor. Almanya kamuoyunda patlak veren reaksiyon nedeniyle geri adım atmış ama hala Türkiye ile bir mutabakata varamamış, bunu da dış basından öğreniyoruz. Alman şirketleri 2021’de 697 ton plastik atık ihraç etmişler. Bu 2020’ye göre 3’te 1 oranında bir azalmaya işaret etse de soruna kesin çözümün ambalajı dönüştürmek değil azaltmak olduğu anlaşılıyor. Er ya da geç ürünü korumayan her detaydan (baskı, kap, süs vs) vazgeçeceğiz gibi görünüyor.
Haberin kaynağı: https://www.packaginginsights.com/news/coca-cola-launches-label-free-pet-bottles-in-south-korea-amid-new-national-recyclability-rules.html#