İnsanın yol açtığı etkiyi bilmeden tüketmesi kurduğumuz düzenin en büyük yanlışı. 🙄 Pardon, bu çok aptalca bir tespit oldu, başka türlü tüketmezdik zaten, o zaman da bu sistem olmazdı, düzeltiyorum, bu bir yanlış değil, ön koşul!
Çoğumuzun “masum” küçük keyfi çikolata hakkında bir gün kakao yok olacak söylentilerini duymuşsunuzdur. Küresel ısınmanın etkileriyle şu an en büyük tedariğin sağlandığı Fildişi Sahilleri ve Gana’da 30-40 yıl sonra kakao üretiminin kalmayacağı söyleniyor. Tabii üretim başka yerlere kaydırılabilir. Yani Titanic batarken müzik dinlemeye devam edebileceğiz arkadaşlar.
Trend Watching’de okuduğum yeni bir ürün haberinde şu bilgiler veriliyor:
1kg kakao çekirdeğini yetiştirmek için 20-27 ton su harcanıyormuş, tarım alanı açmak için sadece 2001-2015 arasında 2.3 milyon hektar yağmur ormanının yok olduğunu bir kenara bırakın bu yukarıda bahsettiğim iki ülkede 1.56 milyon çocuk işçi çalıştırılıyormuş. (Su konusu zaten önemli ama algılanmıyor olabilir, google dayının söylediğine göre bu harcama 100gr çikolata için 21 litre suya karşılık geliyor)
QOA isimli şirket birçok hayvansal gıdada yapılmaya çalışıldığı gibi bu defa tarımsal bir ürüne, kakaoya alternatif sunmaya çalışmış. Sürdürülebilir tarım girdileri hatta başka gıda üretimlerinin yan ürünlerinin fermantasyonuyla çikolata lezzetinde ve ağızda bıraktığı tatta bir ürün elde etmişler.
Çok güzel. Diyelim ki ürünler hemen hemen aynı fiyatta. Size tattırdılar ve aradaki farkı söyleyemiyorsunuz, hangisi gerçek hangisi “taklit” belli olmuyor, taklide geçiş yapar mısınız? Peki tattınız ve ayırt edebileceğiniz bir fark var. Aldığınız bu bilgiler (farkındalık) sonrası yeni ürüne “taklide” alışmaya mı çalışırsınız, çikolata tüketiminizi frenlemeye mi çalışırsınız, yoksa “ben mi kurtaracağım dünyayı” diyip devam mı edersiniz?
Aynı soruyu bir de insanların çoğunluğu sizce nasıl davranır diye sorarsam yanıtınız değişir mi?
Peki bu gibi kararlar insanların seçimine bırakılmalı mı, yoksa bir otorite (belki yapay zeka) bize neyi yapıp yapmayacağınızı söylemeli mi?
Ben rengimi belli edeyim, sürdürülebilirlik için yapay zeka destekli kurul(lar) olması taraftarıyım, Birleşmiş Milletler’in bilim/kültür/felsefe versiyonu.
Yukarıda çikolata taklidi için ne düşündüğünüzü bilmiyorum ama önümüzde hazır örnekler var. Mesela gerçek pırlanta takılar da var, pırlanta taklidi takılar da. (Karşıdan görsem ben ayırt edemem, belki eden vardır). Ama bu pırlantanın değerini düşürmediği gibi talebini de azaltmıyor, pırlantanın elde edilmesinde onca çekilen kahra, yapılan haksızlıklara rağmen. Çok acayip bir türüz gerçekten!