Sosyal medya icat oldu, pazarlama bozuldu!

Biraz zorlama başlık oldu ama ünlülerin kitleler üzerinde (geçmişteki geleneksel medyaya nazaran) sosyal medya aracılığıyla elde ettiği güç ve konum yazılı kuralları tehdit eder halde geldi.

Spor dünyasında art arda ilginç olaylar oldu. Kadın tenisinde dünyada ikinci sırada olan Naomi Osaka bir süredir kendisini uğraştıran akıl sağlığını gerekçe göstererek Fransa Açık’ın ilk turunda kazandığı maç sonrası basın toplantısına katılmadığı için bir ceza ödemek zorunda bırakıldı. O da tepki olarak Fransa Açık’tan çekildi. Bu da bir tartışma başlattı, sporcu her koşulda medya önüne çıkmaya zorlanmalı mı?

Ronaldo ise Euro 2020’de basın toplantısında önündeki Coca Cola şişelerini kenara itip, “su için” dedi. Coca Cola’nın borsada 4 milyar dolar değer kaybettiği yazıldı. Hisse iner de çıkar da ancak Ronaldo’nun instagramda 300 milyon takipçisi var, mutlaka bir kesim kendi tüketimini sorgulayacaktır.

Dr. Sertaç Doğanay ve Şule Yücebıyık‘ın paylaşımlarına denk geldim, kaçırdıklarım da olmuştur. Yorumlarda Ronaldo’nun samimiyeti de sorgulandı (geçmişteki KFC gibi reklam anlaşmaları), bazıları da “doğruyu” bulmuş olması nedeniyle takdirle karşıladı.

Hemen ardından Paul Pogba da Heineken (alkolsüz) şişesini masanın altına koydu. Sanırım inançları gereği böyle davrandı.

Bu tarz yasal ancak giderek tartışmalı hale gelen kategorilerin üreticileri ne yapmalı? Şirketlerin varlığını sürdürmek ve büyümek için yaptığı harcamaların adil rekabet kurallarına uygun işlemesi nasıl sağlanacak? Rakiplerin veya muhalif kişilerin faaliyetleri nasıl düzenlenmeli? Bir şeyin “kamu çıkarına aykırı” olduğunu nasıl belirleyeceğiz, sınırı nereden çizeceğiz? Vazgeçeceklerimizin yarattıkları ekonomi neyle, nasıl, ne zaman ikame edilecek?

Yeni dünya düzenine şekil verecek konular bunlar aslında.

Peki siz bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Oylarınızla ve yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin