Son dönemde Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini anlamaya, tanımaya çalışıyorum.
Okuduğum bir makalede erken aşama girişimler için yatırımcıları, insan ve maddi sermaye boyutunda değerlendirmiş.
Melek yatırımcılar (Angel investors): Bir girişime erken aşamada sınırlı maddi ve stratejik destek sunan kişiler veya bunların bir araya gelmesiyle oluşan fonlar.
Hızlandırıcılar (Accelerators) Çok sayıda girişim arasından seçim yaparak, %5-10 hisse karşılığı, mentörlük, eğitim desteği ve geniş bir yatırımcı ve mezun girişimden oluşan network sunan yapılar.
Girişim Kurucusu (Startup studio veya venture builder): Yatırım fikirlerini genelde içinden çıkaran, girişimlerde genellikle çoğunluk payına sahip olan, önemli bir insan kaynağı ile girişimlere teknik, finansal ve yönetim araçları desteği sunan yapılar.
Girişim (Risk) Sermayesi (Venture Capitalists): Ciddi maddi desteğin yanı sıra yönetişim, kontrol ve yönlendirme yapan ama bu ilişkiyi gündelik olmaktan ziyade yönetim kurulları seviyesinde yürüten yapılar.
Stratejik Yatırım Şirketi: Girişim sermayesinin daha “hands-on VC” de deniyor, yani girişimi daha yakından takip eden hukuki, idari ve stratejik destek sunan yapılar.
Bir grafiğe uyarladım, acaba siz de aşağıdaki linkten katkıda bulunur musunuz? Board’a ekleme veya yer değiştirmeleri yapabilir, ya da yorum olarak bırakabilirsiniz.
https://jamboard.google.com/d/1siATY3gpkJKTgHqRtIcZjfbbEhbr44c7VC5n7L2Fuag/edit?usp=sharing